VOLITE JESTI MESO? Evo šta se može desiti vašem organizmu ako jedete previše mesa

| October 13, 2022 | 12:46 | 154 | 0

Svakodnevna ishrana bazirana na balansu i umjerenom unosu svih namirnica je idealan put ka zdravom životu, ali ponekad se desi da određene namirnice konzumiramo više nego što bi trebalo.

Tako je kada je riječ o mesu i mesnim prerađevinama, pa se postavlja pitanje šta se tada dešava u našem organizmu.

Prekomjeran unos mesa može vam izazvati umor. Meso obiluje proteinima koji nam daju energiju i nakon konzumacije bi trebalo da imate energiju, ali problem je u tome što procesuirano meso, prema mnogim studijama, utiče na psihički umor i nema iste nutritivne vrijednosti.

Pretjerana konzumacija mesa može dovesti do čestih prehlada. Meso ne sadrži vitamine, pogotovo vitamin C, najvažniji za naš imunitet, a konzumiranje previše mesa, automatski znači da konzumirate manje povrća i voća, koje je najvažnije za održavanje zdravlja.

Možete razviti i ozbiljne probleme sa probavom. Ako vam se prehrana sastoji pretežito od mesa, to znači da ne unosite vlakna koja se nalaze u voću, povrću i žitaricama, te tako možete uzrokovati zatvor ili bolno pražnjenje crijeva.

Pretjeranim konzumiranjem mesa možete naštetiti i svom srcu.

Vlakna koja nećete dobiti unosom mesa omogućuju tijelu da apsorbuje holesterol i štiti vam srce.
Ako jedete meso ili još gore prerađeno meso i izbjegavate ostale zdrave namirnice, srce bi vam moglo biti ozbiljno ugroženo. Te su vrste mesa nakrcane zasićenim masnoćama i stvaraju loš holesterol.

Povezani sadržaj:  PROVJERITE DA LI JE VAŠ ŽELUDAC POKVAREN: Prvi simptomi ukazuju da ste oboljeli od gastroenteritisa!

Možete dobiti i bubrežne kamence jer pojačanim konzumiranjem crvenog i bijelog mesa unosite i veću količinu azota, koji u organizmu stvara kalcijum koji se zatim pokušava izbaciti kroz bubrege i tada se mogu javiti bolni kamenci, koji će kad-tad zahtijevati hospitalizaciju. (novi.ba)

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: