ZABORAVLJENA BILJKA: Njen plod je prirodni lijek protiv upale krajnika i disajnih tegoba, protiv masnoće u krvi…

| October 9, 2022 | 17:28 | 1,705 | 0

Priroda je omogućila da ova slatka voćka sazrijeva upravo u vrijeme kada se povećava broj respiratornih infekcija.

Mušmula ima snažna protivupalna dejstva, a osim za zdravlje disajnih puteva, koristi se i za bolji rad crijeva i uspješno eliminiše nadutost.

Pektin, odnosno dijetalna vlakna iz mušmule mogu da snize nivo masnoća u krvi, kao i da zaustave dijareju. Studije su dokazale efikasnost mušmule u ublažavanju progresije osteoporoze, kao i za očuvanje vida. Naime, mušmule smanjuju rizik od katarakte i degeneracije žute mrlje. (Tekst se nastavlja ispod)

Mušmula ima diuretičko svojstvo i pomaže izlučivanje soli mokraćne kiseline, što smanjuje rizik od gihta i kamena u bubregu.

Dok ne sazri, od zelenih mušmula, priprema se čaj kojim se ispiraju usta u slučaju pojave otvorenih ranica (afti). Sjemenke mušmule, također, su djelotvorne. Sluz koja se oslobađa iz njih kada su natopljene vodom koristi se za pripremu obloga, koje su vrlo djelotvorne u saniranju manjih povreda na koži.

NAPOMENA: Sve što se nalazi u ovom tekstu je samo u informativne svrhe, a ne u svrhu pružanja medicinskih savjeta. Trebali biste kontaktirati svog liječnika kako biste dobili savjet u vezi s bilo kojim posebnim zdravstvenim problemom, stanjem ili prirodnim receptom.

Izvor: novosti.rs

Povezani sadržaj:  Ruska travarka Elena tvrdi: Ova tri korova su nezamenljivi, dar od Boga! Leče celo telo! (RECEPT)

Kategorija: Ljekovite Biljke

Napisite svoj komentar na clanak: