ZADAH IZ USTA OTKRIVA OPASNU BOLEST: Ako ovo osjetite, hitno se javite ljekaru!

| October 6, 2022 | 22:00 | 192 | 0

Neprijatan miris iz usta, prilikom podrigivanja, može da bude znak opasne bolesti.

Neprijatan zadah iz usta se javlja prilično često – nekad je uzrok jelo od aromatičnih namirnica poput bijelog luka, a nekad ova pojava odaje druge tegobe pa i bolest. Takva je, na primjer, upala desni koju karakteriše i nakupljanje bakterija ispod spoja zuba i gingive, a dovodi do jakog neprijatnog mirisa.

Međutim, ako primijetite da se neprijatan miris širi nakon podrigivanja i ukoliko on liči na miris pokvarenih jaja, savjetuje se da provjerite zdravlje želuca. Podrigivanje je inače normalna, bezazlena pojava – tijelo oslobađanja višak gasova iz gornjeg digestivnog trakta.

Ovi gasovi nastaju prilikom razlaganja hrane, a jedan od njih je vodonik sulfid. I najmanja njegova količina daje miris pokvarenih jaja i nije neuobičajeno da se ponekad osjeti.

Međutim, ako se kod podrigivanja često može namirisati, to je ozbiljan znak da se možda razvija neka bolest u organizmu. Moguće je da je riječ o infekciji bakterijom kao što je Helikobakter pilori, sindromu iritabilnog kolona ili gastroezofagealni refluks – vraćanje kiseline iz želuca u jednjak.

Ova pojava donosi rizik i od upale sluzokože jednjaka, a posledično i od karcinoma pa se obavezno posavjetujte sa ljekarima da otklonite svaku sumnju. (novi.ba)

 

Povezani sadržaj:  ZA NEKOLIKO SEKUNDI PROVJERITE DA LI IMATE DOBAR VID: Doktor objavio test, šta vidite na slici?

Kategorija: Uncategorized

Napisite svoj komentar na clanak: