AKO SE JAVE OVI SIMPTOMI – PUKAO VAM JE ČIR NA ŽELUCU: Odmah letite u bolnicu

| November 7, 2022 | 22:08 | 849 | 0

Iako bi se mnogi kladili kako hrana uzrokuje čir na želucu, tome nije tako. Čir na želucu neće uzrokovati ni stres.

Međutim, ako već imate čir na želucu, činjenica je da će ovo dvoje – i hrana, i stres, itekako utjecati na vaše zdravlje i da će, nažalost, pogoršati simptome.

Istraživanja pokazuju kako čir na želucu u najvećem broju slučajeva izaziva bakterija Helicobacter pylori. No, uzrok nastanku i razvoju čira na želucu može biti i dugotrajna upotreba određenih lijekova. Za spomenuti je i kako pušenje, također, igra vrlo važnu ulogu.

Naš želudac svakodnevno se i u više navrata puni želučanim sokovima od kojega ga štiti deblji sloj sluzi. Kad se dogodi da sluzi nema, odnosno da ona presuši, želučani sokovi počnu nagrizati želučano tkivo zbog čega dolazi do nastanka čira.

Ovo su prvi simptomi koji ukazuju na pojavu čira na želucu.

Bol u trbuhu

Nimalo iznenađujuće, zar ne? No, ako znamo da se bol u trbuhu javlja i kod drugih tegoba i bolesti, možemo reći i da je bol u trbuhu poprilično varljiv simptom. Bol u trbuhu javlja se zato što želučana kiselina, kako smo spomenuli, nagriza želučano tkivo. Tako da čir nisu ništa drugo nego rane u želucu ili na tankom crijevu.

Mučnina i/li povraćanje

Povezani sadržaj:  Uz nekoliko jednostavnih savjeta obnovite crijevnu mikrofloru za samo tri dana

Čir želučanog tkiva uzrokuje povremene kontrakcije, pa otud podrigivanje i mučnina, a ako se mišići trbušnog zida dovoljno jako skupljaju – može doći i do povraćanja.
Naravno da ne treba stvari odmah gledati crno, no prevencija je uvijek preporučljiva.

Žgaravica

Jednom kad se otvori, čir na želucu je stalno pod utjecajem kiseline. To, osim boli, uzrokuje simptome kao što su nadutost, podrigivanje, kiselina u grlu, ali i žgaravica.

Bol u leđima i/li gr*dima

Nikad ne biste rekli, zar ne? Ali da, čir na želucu ne uzrokuje samo bol u trbuhu. Bol uslijed čira na želucu može se kretati te se najčešće osjeća u prsima i leđima, a pogotovo ako je kiselina (odnosno čir) prodrla kroz zidove crijeva.

K*v u stolici

Za čireve je poznato da mogu krvariti što se najbolje vidi na stolici koja je vrlo tamne, gotovo crne boje. To znači da probavljamo kFrv, a to opet znači da nam je čir na želucu pukao.

Kako znati je li čir pukao?

Javlja se oštra bol između prsne kosti i pupka (na prazan želudac)
Bol u trbuhu je intenzivnija noću
Trbuh je krut i osjetljiv na dodir (i kad je prazan)
Otkucaji srca su pojačani
Stolica je crna, kr.vava
I kad povraćate, povraćate k,rv
I na kraju, navedeni simptomi rijetko će koga asocirati na rak želuca, no to nikako ne znači da tu bolest možemo samo tako otpisati. (novi.ba)

Povezani sadržaj:  UPOZORENJE Više nikada nećete staviti papir na WC dasku – pa sjesti na to

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: