CRIJEVA ĆE VAM EKSPLODIRATI UNOSOM OVE NAMIRNICE: Dr Perišić upozorio – ovo može da se desi u roku od 10 dana

| November 6, 2022 | 18:35 | 276 | 0

Profesor Perišić je opisao situaciju koju je imala njegova rođaka, kada je iz Engleske došla u Srbiju na nekoliko nedelja, a u zemlju u kojoj živi vratila se sa ogromnim stomačnim problemima

Dr Vojislav Perišić pričao je u programu TV Prva o opasnosti koja vreba čak i iz voća i povrća, a može da izazove “eksploziju” crijeva, kako je slikovito opisao.

Profesor je govorio o bakterijama koje unosimo putem hrane i vode, ali i dodirivanjem raznih površina bez održavanja odgovarajućeg nivoa higijene.

“Prolivi, nadimanje, veliki problemi! I pita je doktor, a gdje ste vi to bili? I kada su čuli da je bila u Srbiji, sve je bilo jasno. U Britaniji, u supermarketu, hrana nije kontaminirana bakterijama, već se radi dekontaminacija i sveže voće i povrće se dodiruju u rukavicama. Ali kod nas nije tako, sve se dodiruje rukama, i svi pipaju sve dok biraju… Ja sam živio i radio u Britaniji, tamo sam zarađivao koru hljeba. I radili smo bakteriološke analize kore jabuke iz popularnog supermarketa. Nema bakterija! A kod nas, Bože me sačuvaj”, rekao je on.

“Onda imamo preko voća i povrća sve više bakterija koje ulaze u naš sistem, ulazimo u stanje koje se akumulira. Nećete vi odmah dobiti akutnu dijareju, već kada te bakterije koloniziraju naša creva, e onda crijeva ekplodiraju, najčešće tek poslije desetak dana”, objasnio je on.

Povezani sadržaj:  POTPOPILA JE STOPALA NA 15 MINUTA U SIRĆE: KADA IH JE IZVADILA, NIJE MOGLA VJEROVATI SVOJIM OČIMA

“Kontaminacija hrane i vode je vrlo velika, mi unosimo malo-pomalo, ali zapravo veliki kvantum bakterija ulazi u sistem. Iz usta dospeva u crijeva i tamo pravi kolonije, a naše bakterije u organizmu ne mogu da se odupru. Čim pređemo tu kritičnu količinu, ulazimo u probavne smetnje koje mogu da traju dugo, nije to samo par dana”, upozorio je doktor.

Naš imunitet neće moći da se izbori, podvukao je on, prenosi Espreso

“Nema tu imunitet veze, od njega i ne zavisi, zavisi samo od količine bakterija. Mi ne smemo da dozvolimo potencijalnom patogenu da se razmaše u našem sistemu. Moramo da uzimamo probiotik, i to slobodno u velikim količinama, neće vam previše probiotika napraviti problem”, rekao je gastroenterolog. (novi.ba)

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: