IMATE POVIŠEN HOLESTEROL: Ove 3 namirnice nisu za vas, trebali biste ih izbjegavati

| November 6, 2022 | 20:00 | 369 | 0

Ako vam je ljekar rekao da imate povišen holesterol ili vi sami znate da ste u rizičnoj grupi da će se on kod vas razviti u budućnosti, najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje se da pratite stanje i savjete stručnjaka, a posebno kada je hrana u pitanju.

Holesterol će se prirodno javiti i važan je tijelu jer se koristi kako bi se stvarale stanice i regulirali hormoni, između ostalog. Ipak, previše holesterola koji cirkulira tijelom može biti opasno te vas dovodi u rizik od razvoja bolesti srca i moždanog udara – navodi dr. Trista Best.

Povišena razina ukupnog i LDL-holesterola te smanjena razina HDL-holesterola povećavaju rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila. S druge strane, adekvatne razine istih ili smanjene razine ukupnog i LDL- te povećan nivo HDL-holesterola, taj isti rizik smanjuju. Promjene životnih, posebice prehrambenih navika često su prva terapija koja se savjetuje osobama koje imaju povišenu razinu holesterola u krv

Šta uzorkuje povišen holesterol?

Nažalost neki od faktora su i neizbježni, a to su genetika i godine. Ali naučnici sve češće stavljaju naglasak na stil života koji će također utjecati zdravlje.
Best pojašnjava kako je jasno da genetika igra veliku ulogu u tome kako će tijelo procesuirati holesterol i koliki je vaš rizik da će se razviti. Neke prehrambene navike isto tako mogu voditi do povišenja razine holesterola u tijelu.

Povezani sadržaj:  IMATE LI SITNE BUBULJICE PO LEĐIMA? OBRATITE PAŽNJU DOK NIJE KASNO: Evo šta to znači, ODMAH IZBACITE OVE NAMIRNICE!

Jedna od glavnih zabluda o kolesterolu i hrani je ta da namirnice bogate holesterolom morate izbaciti. No, prehrambeni holesterol ustvari ima jako slab utjecaj na razine holesterola u tijelu nego što se to prethodno smatralo.
Stručnjaci s Mayo klinike savjetuju da hrana puna soli i zasićenih masnoća ima puno jači utjecaj na holesterol u tijelu nego ona u kojoj se on nalazi. Šta bismo to trebali izbjegavati, otkrivaju ljekari.

PRŽENA HRANA

Nećete konzumacijom ovakve hrane nakupiti samo višak kalorija već se to može dogoditi i s holesterolom.

Namirnice koje su pržene i koje imaju više masnoća se pripremaju drugačija. Često će sadržavati trans-masnoće, koje su štetne za zdravlje srca – navodi Best. Umjesto prženja hrane zašto ne biste istu pripremali na roštilju ili pekli u rerni? To sve dobro načini izbjegavanja zamke unosa viška masnoća.

PEKARSKI PROIZVODI

Pečeni proizvodi, a posebno oni koji su pakirani i procesuirani često mogu sadržavati sastojke koji mogu kroz neko vrijeme utjecati na razinu holesterola u krvi.

Takvi proizvodi znače i rizik od povišenje razine holesterola uglavnom radi masnoća koje sadrže ali i rafinirane ugljikohidrate. Tip koji se koristi u pripremi može povisiti trigliceride u krvi i tako uzrokovati upale, koje pak mogu osobu staviti u rizičnu skupinu od oštećenja arterija ali i nakupljanja holesterola”, dodaje Best.
Prema pisanju Harvard Health School, jedan od najvećih faktora nastanak povišene razine holesterola nisu namirnice koje sadrže holesterol već kombinacija nezdravih masnoća i ugljikohidrata.

Povezani sadržaj:  KADA SAM SVE ISPROBALA, OVAJ MELEM ME SPASIO: Melem od ljekovitog bilja i aloa vere za multipla sklerozu

PROCESUIRANO CRVENO MESO

Proizvodi kao što su kobasice, salame i slanina su poznati po tome da sadrže zasićene masnoće i natrij pa treba paziti koje količine koristite ako pazite na razinu kolesterola u krvi. Prema studiji koja je objavljena u magazinu Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, česta konzumacija procesuiranog crvenog mesa je povezana s povećanim rizikom od povišenog holesterola i razine triglicerida.

Dosadašnja istraživanja su pokazala kako stalna konzumacija procesuiranog crvenog mesa može utjecati negativno na zdravlje i ako ne govorimo o holesterolu.

Jedna je studija provedena prošle godine pokazala kako svakodnevna konzumacija procesuiranog crvenog mesa je povezana s većim rizikom od razvoja koronarnih bolesti srca, piše Ordinacija.hr. (novi.ba)

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: