JAČA PLUĆA, ŠTITI OD ALCHAJMERA: Ovo povrće je odlično i za dijetu, ali samo ako se ovako spremi

| November 10, 2022 | 23:24 | 711 | 0

Pored toga što sadrži mnogo vode, celer u sebi ima mnogo vitamina i minerala koji su potrebni našem organizmu.

Kada je riječ o benefitima celera, najprije se ističe njegovo bogatstvo vitaminom A, koji ojačava imunitet, poboljšava zdravlje kože i očiju, a takođe jača i imunitet pluća.

Pored vitamina A, tu je i vitamin K koji pomaže zgrušavanje krvi i štiti gustinu kostiju.Kalijum iz celera podržava funkciju srca, mišićne kontrakcije i pomaže u održavanju mišićne mase, a ovo povrće ima i manje količine vitamina C, vitamina B, kalcijuma, magnezijuma i mangana.

Celer je prepun antioksidanata kao i protivupalnih supstanci, a ova jedinjenja, kako se smatra, štite od oštećenja ćelija koje dovode do preranog starenja i bolesti. Neke od materija koje sadrži celer pomažu i u optimizaciji cirkulacije i smanjenju krvnog pritiska, dok se kvercetin i bioflavonoid koji se nalaze u celeru bore protiv akutne i hronične upale i povezani su sa zaštitom od neurodegenerativnih bolesti, kao što je Alchajmerova bolest.

Kvercetin je takođe povezan sa apoptozom, sekvencom samouništenja koju tijelo koristi da ubije istrošene ili disfunkcionalne ćelije, što može da pomogne u smanjenju rizika od pojave raka.

Ovo povrće je i puno vlakana, a poznato je da ona pomažu kod održavanja zdravlja crijeva i njihovog pravilnog rada.

Celer je poželjno jesti i u okviru dijeta, budući da jedna velika stabljika sadrži svega 7 kalorija. Celer povećava osjećaj sitosti, što pomaže u kontroli tjelesne težine, a istraživanja su pokazala i da žvakanje celera smanjuje glad i podstiče oslobađanje hormona koji izazivaju sitost.

Povezani sadržaj:  ULJE OVE BILJKE LIJEK JE ZA 23 BOLESTI: Alergije odlaze kao rukom odnesene…

Od celera se mogu praviti salate, čajevi, sokovi, koristi se i kao prilog glavnom jelu, ali i kao začin. Da bi se zadržala sva hranljiva svojstva celera poželjno je kuhati ga, i to na pari.

Tekst: Lepa&Srećna

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: