KAKO INDIJKE U MENOPAUZI SMANJUJU ZNOJENJE, VALUNGE I SREĐUJU HORMONE: Koriste prirodne lijekove – spas za žene iznad 50!

| November 11, 2022 | 13:39 | 270 | 0

Ajurveda kao pomoć kod menopauze – evo šta Indijke starije od 50 koriste kako bi smanjile neprijatne simptome poput valunga, vrućine, pojačanog apetita, razdražljivosti…

Ajurveda je prirodna grana indijske medicine koja ne posmatra menopauzu kao bolest, već kao prolazni period koji je izuzetno važan u životu svake žene. Nakon 50. godine mnoge žene počinju da se suočavaju sa simptomimamenopauze od kojih mnogi mogu da budu neprijatni i da nepovoljno utiču na kvalitet života. Na primjer, valunzi (talasi vručine), pojačano znojenje, povećanje apetita, razdražljivost, konfuzija, smanjen libido, suhoća vagine itd.

Ajurveda je podijelila životni vijek od 100 godina na tri dijela: prvih 25 godina, doba pripreme, rasta i razvoja; narednih 25 godina (do 50 godina), starost dostignuća i zrelosti; a ostatak života (nakon 50 godina) doba životnog iskustva. Prema ajurvedi, različite faze našeg života su obilježene preovlađivanjem različitih doša. Kapha je prirodno preovlađujuća od rođenja do puberteta, pitta je prirodno preovlađujuća od puberteta do sredine života, a vata je dominantna nakon 50 godina.

Menopauza prati prelazak iz pitta u vata fazu života. Generalno, menopauza pokazuje povećanje vata i pitte doše, a male promjene u kapha doši. Ajurveda se najprije fokusira na preventivu neprijatnih simptoma u maniopauzi, pa žene u ovom dobu praktikuju promene određenih navika. Glavni cilj ajurvedskog tretmana je uspostavljanje ravnoteže vata i pitta doša, poboljšanje varenja (agni) i iskorenjivanje toksina (ama) iz tijela.

Povezani sadržaj:  OBAVEZNO GA ZAPIŠITE: Čarobni recept za liječenje kompletnog organizma…

Ajurvedske preporuke za menopauzu uključuju:

Uvedite Vata-Pitta dijetu, odnosno konzumirajte toplu, laganu, kuhanu, svježu i hranu koja sadrži prirodne masnoće (ulja).
Izbjegavajte suhu, hladnu, fermentisanu, konzervisanu hranu, rafinisani šećer i crveno meso.
Izbjegavajte al*ohol i kofein.
Redovne, blage-umerene vježbe su dobre za borbu protiv simptoma. Preporučuju se vježbe koje opuštaju nervni sistem, kao što su hodanje, joga, tai či i pilates.
Da biste smirili Vata došu, veoma je važno da kreirate redovne rutine oko spavanja, hrane, posla, vježbanja i porodičnog vremena.
Svakodnevna samomasaža toplim uljem
i aromaterapija (mirisanje eteričnih ulja) može pomoći u opuštanju i smanjenju razdražljivosti, osjećaja umora.
Indijke starije od 50. posebnu pažnmju daju lekovitom bilju u prevenciji i ublažavanju simptoma menopauze, pa koriste: šatavari prah, muskantni oraščić, kurkumu, sladić, brahmi, indijski sandal… Ukoliko su vam neke od ovih biljaka nepoznate, možete ih pronaći u bolje snadbevenim prodavnicama zdrave hrane ili biljnim apotekama. prije upotrebe, obavezno se konsultujte sa ljekarom.

Izvor: Sensa

Kategorija: Uncategorized

Napisite svoj komentar na clanak: