OVO SU SIMPTOMI RAKA GRLA: Često ih miješaju sa prehladom, pa je dobro obratiti pažnju na jedan mali detalj

| November 11, 2022 | 21:14 | 411 | 0

Simptomi raka grla često podsećaju na simptome infekcija gornjih disajnih puteva.

Iz tog razloga se često zanemaruje i lječenje se započinje u poodmakloj fazi. Rano otkrivanje ove bolesti povećava šansu za potpuni oporavak, pa je vrijedno obratiti pažnju na alarmantne signale.

Rak grla – simptomi

– problema sa disanjem
– upaljeno grlo
– promuklost
– osećaj stranog tela u grlu
– promjenjen ton glasa
– zapušen nos
– neprijatan miris iz usta
– oštećen sluh (zbog infiltracije Eustahijeve tube)
– krvarenja iz nosa
– izražen gubitak težine
– povećanje limfnih čvorova.

Rak grla se razvija, između ostalog, na mehkom nepcu, jeziku, krajnicima , unutrašnjoj strani usana, a takođe i na dnu usta.

Rak grla – uzroci

Faktori koji povećavaju rizik od raka grla uključuju:

– aktivno i pasivno pušenje
– alkohol
– HPV (humani papiloma virus) infekcija
– infekcija EVB (Ebstein-Barr) virusom

Takođe može biti uzrokovano nepravilnom ishranom bogatom soli i malo minerala i vitamina . Svakodnevni kontakt sa hemikalijama, posebno azbestom i isparljivim rastvaračima, može dovesti do ove vrste raka. Pored toga, rak grla se češće dijagnostikuje kod muškaraca starijih od 50 godina nego kod žena.

Rak grla – liječenje

Liječenje raka grla zavisi od njegovog stadijuma. U slučaju rane dijagnoze, radio- i farmakoterapija, ponekad dopunjena hemoterapijom , mogu biti dovoljne . Lezija se može ukloniti hirurškim putem ako to dozvoljavaju stanje pacijenta i lokacija tumora.

Povezani sadržaj:  PREPORUČUJE SE KOD MNOGIH OBOLJENJA: Donosimo vam recepte od šipka za anemiju, artritis i još 15 zdravstvenih problema na koje ćete zaboraviti

Ako se lezije nalaze u donjem delu grla ili drugi tretmani nisu uspeli, vrši se laringektomija, koja se sastoji u djelimičnom ili potpunom uklanjanju larinksa. Nakon procedure, traheotomska cijev vam omogućava da dišete . Pacijent može da komunicira pomoću ugrađene glasovne proteze.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: