OVO SU TRI ZNAKA RAKA PANKREASA: Javljaju čak dvije do tri godine prije same dijagnoze

| November 7, 2022 | 23:11 | 483 | 0

Najnovije istraživanje je potvrdilo da je rak pankreasa jedno od najpodmuklijih oboljenja, a njegovi prvi simptomi često se ne povezuju s tipičnim kancerom.

Rak pankreasa ubraja se u najsmrtonosnije bolesti današnjice. Problem je što se teško dijagnostikuje, a kad se bolest i otkrije, najčešće je već toliko uznapredovala da su pacijentu dani već odbrojani.

Britanski naučnici bavili su se istraživanjem te opasne bolesti i došli do zaključka da postoje tri rana simptoma koja moga da upozore na nju i koji se javljaju čak dve do tri godine pre same dijagnoze kancera pankreasa.

Podmukla bolest
Rak pankreasa je jedna od najpodmuklijih bolesti, a samo 10 posto pacijenta uspije da preživi duže od pet godina nakon postavljanja dijagnoze. Kad se pojave prvi simptomi najčešće je kasno jer je bolest već uzela maha i tada je operacija najčešće jedini način lječenja. Nažalost, ni hirurška intervencija često ne donosi trajno riješenje.

Britanski naučnici sproveli su istraživanje među pacijentima koji boluju od te opasne bolesti i došli su do neverovatnih podataka. Većina njih imala je rane simptome i to čak dve do tri godine prije postavljanja dijagnoze, ni ne sluteći da je to upozorenje koje je moglo da im spase život.

Tri ključna rana simptoma koja mogu da ukažu na kancer pankreasa u ranoj fazi su:

Povezani sadržaj:  DA LI ZNATE ZAŠTO VAM SE ZADRŽAVA SALO NA STOMAKU? Ovo je razlog, a evo kako da mast sa stomaka nestane

1. Neobjašnjivi gubitak kilograma
2. Hiperglikemija, odnosno visok nivo šećera u krvi
3. Dijabetes

Objašnjenje stručnjaka

Kako je objasnila dr Agnješka Lemanska sa britanskog Univerziteta Sari koja je vodila istraživanje, većina pacijenata jednostavno zanemari rane simptome ili ih prepiše nekim drugim bolestima i stanju svog organizma. To se posebno odnosi na porast nivoa šećera u krvi, što može da bude posljedica i niza drugih stanja.

– Kad pogledate ove rane simptome, malo kome bi palo napamet da to ima veze sa tom opasnom bolešću, ali ima logike. Pankreas je vitalan organ u našem organizmu s dvojakom funkcijom – on proizvodi insulin i enzime za varanje. Kad dođe do poremećaja njegovog rada, dolazi i do pojave ranih simptoma te opake bolesti – objasnila je ona.

Kancer može uticati na jednu ili obe ove funkcije pankreasa, što dovodi do problema s kontrolom šećera u krvi i gubitka težine.

Kako su objasnili stručnjaci, redovno praćenje težine i nivoa šećera u krvi moglo bi da dovede do ranog dijagnostikovanja tog opasnog oboljenja. Studija je sprovedena na 35.000 ljudi koji su imali te simptome, a kancer pankreasa je dijagnostifikovan kod 8.777 pacijenata bez obzira na godine i pol.

– Nagli i neobjašnjivi gubitak kilograma i povećanje glukoze u krvi može da se otkrije i godinama pre nego što se pacijentu postavi dijagnoza raka pankreasa. Zato je važno da se sprovedu detaljne analize već kod pojave ranih simptoma, jer što se bolest ranije dijagnostikuje to su veće šanse da se pomogne pacijentu – rekla je ona.

Povezani sadržaj:  Većina Ne Zna Da RJEŠENJE Za Kapilare Ima U Svojoj Kući: Jedna Namirnica DJELUJE Brže Nego BILO KOJI LIJEK!

Britanski istraživači se nadaju da će nova saznanja pomoći u ranom dijagnostikovanju opake bolesti kako bi se na vrijeme preduzele mjere i spasli životi pacijenta prije nego što bolest dođe u fazu kad im više nema spasa.

Izvor: Novi.ba

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: