Prepoznajte signale na vrijeme: Simptomi kojim vas tijelo upozorava na nastanak tromba

| November 7, 2022 | 23:14 | 266 | 0

Tromboza izaziva brojne simptome, međutim, postoje oni koji se pojavljuju u jednom periodu i najavaljuju sam početak stvaranja tromba. Jako je bitno da kada primijetite prve znake da nešto nije u redu, odmah se javite ljekaru.

Redovno kontrolisanje holesterola i krvne slike je jedna od glavnih preventiva, ali i osluškivanje organizma može ponekad dosta pomoći.

Tromb je krvni ugrušak koji može biti opasan za srce ukoliko ostane slepljen u krvnom sudu i spreči protok krvi. Tromboza uglavnom ne daje karakteristične znake, a može dovesti do srčanog ili moždanog udara, ali i smrti.

Pojačani grčevi i iznenadni bol u nogama

Ako oskećate oštar ili pulsirajući bol u mišićima potkolenice, to je definitivno znak upozorenja. Ako imate tromb, bol će se smanjiti čim podignete nogu.

Promijenjena boja kože

Кrvni ugrušak sprječava da krv pravilno cirkuliše, zato dolazi do promjene boje kože, do crvenila i modrica. Mesto gde se nalazi krvni ugrušak može da bude toplo, ali i da svrbi.

Otok

Može se pojaviti bilo gde, a uglavnom na mestu gde je krvni sud blokiran.

Bolovi u stomaku

Karakteristično je da se bol povećava odmah nakon obroka. Nadimanje i dijareja takođe nisu rijetkost.

Stalna mučnina

Ne javlja se tako često, a uglavnom je praćena kratkim dahom i brzim zamaranjem. Ako se osjećate i premoreno, onda to može biti znak da imate tromb u nekom od krvnih sudova koji snabdevaju krvlju dijelove crijeva.

Povezani sadržaj:  ČIŠĆENJE PLUĆA: Domaći prirodni lijek olakšava disanje i iskašljavanje šlajma

Izvor: Novi.ba

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: