UKUSAN NAPITAK OBARA HOLESTEROL: Dvije čaše dnevno čuvaju srce i mozak od rizika

| November 11, 2022 | 20:57 | 446 | 0

Prva linija “odbrane” od visokog holesterola je promjena ishrane. U novi jelovnik treba da uvrstite sok od pomorandže, evo zašto!

Povišen holesterol u krvi može da postave veoma opasan, jer brzo izaziva rizik od moždanog udara i infarkta. Naročito opasan je “loš” holesterol, jer se zbog njega stvaraju naslage na zidovima arterija. Ovaj proces, ateroskleroza, ugrožava zdravlje srca.

Prva linija “odbrane” organizma je promena ishrane. Neka istraživanja pokazuju da se holesterol može oboriti i za 50 odsto.

Napitak koji istraživači svesrdno preporučuju je sok od pomorandže. Redovna konzumacija dve čaše dnevno dovodi smanjenja lošeg holesterola za 18 odsto. Naučnici vjeruju da ovaj rezultat ima veze sa vitaminom C i folatima, ali i sa flavonoidima koje se nalaze u ovom voću.

Antioksidantni efekat vitamina C deluje zaštitno na krvne sudove, a čak i mala količina folata smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, navodi se u jednoj studiji.

U borbi protiv visokog holesterola pomažu i protein surutke, orašasti plodovi, smeđi pirinač, kao i voće i povrće generalno.

Tekst: Lepa&Srećna

 

Povezani sadržaj:  RUSKI LEKAR OTKRIVA KO NIKAKO NE SME DA JEDE MLADI LUK! Ljudi sa ovom DIJAGNOZOM moraju da zaborave da on POSTOJI

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: