SVI KORISTIMO OVAJ ZAČIN A NI NE SLUTIMO KOLIKO JE OPASAN: Zbog njega se javljaju MUČNINA I POVRAĆANJE, a ozbiljno šteti i JETRI

| January 18, 2023 | 18:22 | 158 | 0

Istraživanja su pokazala da je ovaj začin štetan po zdravlje Ko voli pikantnije ukuse, neće odoljeti da u hranu doda neki manje tradicionalan začin. Pored provansalske mješavine, koja je sve popularnija kod nas, karija – a koji vole ljubitelji orijentalnih jela, kurkuma je postala jedan od sve traženijih. Osim što poboljšavaju ukus, mnogi začini su veoma korisni za zdravlje. Međutim, kako su nedavno otkrili američki naučnici sa Nacionalnog instituta za sistem za varenje, nisu svi začini podjednako korisni.

Neki su u stanju, naprotiv, da poremete rad određenih organa. Jedan od njih je i kurkuma. Zašto je kurkuma opasna? Tokom istraživanja, naučnici su otkrili da prekomjerna konzumacija kurkume može dovesti do fatalnog oštećenja jetre. Ovo stanje se manifestuje žutilom beonjača i kože, kao i mučninom i povraćanjem. Pacijenti koji se susreli sa ovom tegobom, u većini slučajeva su bili ljubitelji indijske kuhinje. Tipično za ovu kuhinju jeste da se mješaju razni začini, među kojima je i kurkuma. Ipak, ljekari kažu da ovi simptomi ne moraju nužno da se jave kod svih koji vole i često konzumiraju ovaj začin.

Prvenstveno treba provjeriti stanje jetre, jer kada je ovaj organ bolestan i ne funkcioniše kako treba, ne proizvodi bilirubin – supstancu koja se formira tokom prirodne razgradnje crvenih krvnih zrnaca, obično se javlja gorepomenuto žutilo. Zato, prije nego što za ove simptome okrivite kurkumu, potrebno je prvo da uradite neophodne analize i sa ljekarom provjerite u kom je stanju vaša jetra.

Povezani sadržaj:  Svi znamo koliko je kamilica zdrava, ali niste ni svesni u čemu vam sve može pomoći

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: