TUMOR NA MOZGU: 7 simptoma koje je vrlo važno prepoznati na vrijeme

| January 9, 2023 | 18:54 | 259 | 0

Tumori na mozgu dolaze u različitim oblicima i veličinama, pa se tako razlikuju i njihovi simptomi. Kada je riječ o simptomima, ključni faktor je mjesto u mozgu na kojoj se tumor nalazi. Primjerice, ako se tumor nalazi u blizini centra za vid, vjerojatno je da će osoba imati probleme s vidom.

Kada uzmemo u obzir da svaka stanica u mozgu može postati tumor i da sve informacije, iz svakog dijela tijela, putuju u njega i iz njega odlaze, jasno vam je da “popis potencijalnih simptoma tumora može biti beskonačan”, izjavio je dr. med. Theodore Schwartz, neurokirurg, za Woman’s Health.

Napadaji
Neovisno o vrsti tumora, napadaji su obično prvi znak da on postoji. “Tumor izaziva iritaciju moždanih stanica, pa se zbog toga neuroni mogu ponašati na atipične načine tj izazvati neobičajne pokrete”, tumači dr. med. Schwarz. Kao i tumori, napadaji dolaze u raznim oblicima. Možete iskusiti bilo što, od grčenja cijelog tijela do trzaja u jednom zglobu ili dijelu lica.

Nespretnost
tAko često posrćete ili se borite s ravnotežom, možda nije riječ samo o nespretnosti. Obratite pažnju i na probleme s govorom (petljanje jezika i sl), gutanjem ili kontroliranjem izraza lica.

Utrnulost
Gubitak osjeta u nekom od udova ili u dijelu lica također može biti simptom razvoja tumora. Posebno u slučajevima kada se tumor formira negdje u blizini ili na samom moždanom deblu, simptomi će se odraziti na ravnotežu i utrnulost. Razlog tomu je činjenica da se upravo tu mozak spaja s leđnom moždinom.

Povezani sadržaj:  Dr Nebojša Tasić: Magnezijum sprečava hipertenziju i aterosklerozu

Promjene u pamćenju ili razmišljanju
Iako tumor može drastično promijeniti nečije ponašanje i način razmišljanja, takvi ekstremni slučajevi kakve ste navikli vidjeti u filmovima u stvarnosti su prilično rijetki. Ono što se u praksi češće događa su problemi s pamćenjem, koncentracijom i osjećaj zbunjenosti.

Mučnina
Uporna mučnina, koja traje već dulje vrijeme i ne popušta, može biti znak tumora na mozgu, posebice ako ne nalazite drugo logično objašnjenje za nju.

Problemi s vidom
Zamagljeni vid, “dvostruka slika” i gubitak vida (privremeni ili trajni) mogu biti povezani s tumorom. Uz to, možete vidjeti i razne oblike kako “plutaju u oku” i ometaju vid.

Glavobolje
Unatoč ljudskom porivu da česte glavobolje automatski vežemo uz neku tešku bolest poput tumora, to zapravo često i nije slučaj. “Glavobolje se mogu javiti kod većih tumora mozga i to tek u kasnijoj fazi njegova razvoja”, tumači dr. med. Schwarz.

izvor: zdravaisretna

 

Kategorija: Uncategorized

Napisite svoj komentar na clanak: