Advokat Savić: Ako Dečak Nema Navršenih 14 Godina, Ne Može Biti Krivično Odgovoran

| May 3, 2023 | 12:45 | 2,411 | 0

Advokat Predrag Savić istakao je da, ukoliko maloletni K.K. osumnjičen da je jutros ubio devet osoba u pucnjavi u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, nema navršenih 14 godina, on ne može biti krivično odgovoran.

Kako je Savić precizirao u izjavi za Tanjug, ukoliko osumnjičeni ima više od 14 godina tretira se kao mlađi maloletnik i njemu se, kao najteža kazna može se izreći posebna mera, a ako se utvrdi da ima psihički poremećaj može mu se izreći mera lečenja u posebnoj ustanovi.

Zakon o maloletnicima, takođe, predviđa da starijem maloletniku može da se izrekne nastroža kazna od pet godina.

Savić naglašava da je u Srbiji starosna granica za krivičnu odgovornost 14 godina, dok je u nekim državama ta granica 12, ili 10 godina, kao u Engleskoj.

U sklopu Poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, navodi Savić, pomenuto je da u Srbiji treba spustiti tu starosnu granicu, ali do toga nije došlo.

„U nekim državama i roditelji u ovakvim slučajevima mogu da odgovaraju za krivično delo ubistvo, dok kod nas to zakon ne predviđa“, istakao je Savić.


Dogadjaj: HRONIKA – Kod osnovne škole na Vračaru jutros oko 8 časova došlo je do pucnjave. Prema prvim informacijama dečak sedmog razreda je doneo pištolj u školu. Nezvanično, ubijene su dve osobe

Povezani sadržaj:  MAZALA JE OVAJ SASTOJAK NA BORE MJESEC DANA I ONE SU NESTALE: Ako se ovako koristi BRIŠE I ONE NAJDUBLJE BORE, PREJEDNOSTAVNO!

On je dodao da se u nekim državama u SAD maloletnicima može izreći smrtna kazna, a njihovi roditelji mogu odgovarati za krivčno delo ubistvo.

Roditelji deteta koje je počinilo ovaj zločin mogu odgovarati za krivično delo zapostavljanje i nestaranje o detetu, za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine, a mogu i parnično odgovarati po tužbama roditelja ranjene dece.

Takođe, roditelji ranjene i ubijene dece će moći, pored roditelja osumnjičenog, da tuže i školu i osiguranje ukoliko su deca bila osigurana.

nova.rs

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: