Ako imate OVAKVU kvrgu na ruci, što prije se JAVITE doktoru

| May 8, 2023 | 20:58 | 567 | 0

Kad se na ruci, dlanu, prstima ili zglobu pojave nateknuća, kvrge ili lezije, obično za to okrivimo ozljedu, ubod insekta ili žuljeve povezane s radom. Ipak, takvu simptomi mogu biti indikacija većih problema sa zdravljem.

Kako prepoznati

Medicinari ih zovu higromom, koji je oblik dobroćudne ganglionske ciste na zapešću, no može se pojaviti i na površini dlana ili na unutarnjoj strani prstiju.

Obično je veliko od nekoliko milimetara do 2 centimetra, a tek se rjeđe javlja u većim dimenzijama.

Zapravo se radi o o tumoru mekog tkiva šake u kontaktu sa zglobnom kapsulom ili omotačem tetive.

Zašto nastaje?

Na nastanak gangliona utječe često vršenje pojedinih pokreta ili poremećaj tijeka tekućine u zglobu i tetivnim omotačima. Zbog povećanja pritiska u omotačima na pojedinom mjestu nastaje vrećica u kojoj se sakuplja tekućina.

Posljedice

Osim vidljivog izbočenja, drugi se simptomi rijetko javljaju. Može se javiti i bol, trnci te ograničena pokretljivost, no liječnici upozoravaju kako je u težim slučajevima moguć ozbiljniji poremećaj funkcioniranja šake.

Za postavljanje dijagnoze radi se pregled i rendgen, a ako se posumnja na tumor mekih tkiva šake, radi i biopsija.

Najčešći oblik liječenja je hirurško rezanje te terapija kortikosteroidima. U svakom slučaju, liječnici savjetuju da potražite pomoć doktora primijetite li takvo izbočenje.

Povezani sadržaj:  JEFTIN I JEDNOSTAVAN NAPITAK KOJI ČISTI CRIJEVA ZA MJESEC DANA: Dvije namirnice su ključne da biste se osjećali preporođeno

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: