Ako SVAKI DAN jedete bananu, morate snositi POSLJEDICE: Stručnjaci upozoravaju, NA OVO MORATE PAZITI!

| May 6, 2023 | 22:02 | 2,344 | 0

Banana je savršena stvar za međuobroke jer je idealna za nošenje do posla ili škole, a sigurno će vas držati sitim par sati. A znate li šta se događa sa tijelom ako svakog dana jedete banane?

Prema riječima nutricioniste Branke Mirković, jedući svaki dan bananu u svoj organizam unosite oko 400 mg kalijuma i 27 mg magnezijuma, a osim toga banane osiguravaju niz zdravstvenih prednosti.

– Banana je odlična poslije svakog fizičkog napora jer vraća magnezijum u mišiće. Ona je odlična i za čišćenje crijeva zbog obilja vlakana koje sadrži. Dobro je uveče pojesti jednu bananu jer ona opušta, daje osjećaj sitosti, a lako je svarljiva. Odlično se kombinuje sa jogurtom i drugim mliječnim proizvodima i žitaricama, pa tako može da bude i potpun obrok – kaže nutricionista.

banane-1

Ona savjetuje da pri kupovini birate zrelije banane, jer zelene mogu da stvore problem sa varenjem, a nikako ne treba da uzimate one kojima je plod oštećen jer kod njih bakterije lako prodiru unutra. Takođe, kako ističe naša sagovornica, banane ne treba držati u frižideru jer se tako šećer pretvara u skrob i voćka gubi nutritivnu vrijednost.

Sve zdravstvene prednosti banana:

Snižavaju visok krvni pritisak

Tri banane dnevno značajno snižavaju krvni pritisak. Banana je zbog visokog udjela kalijuma najbolji prirodni lijek za visok krvni pritisak. Ujedno, banana uz visok nivo kalijuma, sadrži malo minerala natrijuma (svega 2 mg/100 g) i zato ima diuretsko djelovanje i pomaže gubitku nakupljene suvišne tečnosti u organizmu.

Povezani sadržaj:  NE ODLAŽITE POSETU LEKARU: Ovo su prvi simptomi teškog oboljenja jajnika

Poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje

Ishrana bogata vlaknima je dobra za srce i, kao što već sigurno znate, banane su bogate vlaknima. Kao dodatna prednost, specifična topiva vlakna prisutna u bananama su povezane sa smanjenim rizikom od bolesti srca.

banane

Podižu raspoloženje i pomažu da se osjećate bolje

Prosječna banana ima oko 27 mg magnezijuma, minerala koji pomaže da se podstakne dobro raspoloženje i takođe može da poboljša kvalitet sna. Ako imate nizak nivo magnezijuma u tijelu, moguće je da patite od razdražljivosti, depresije i drugih poremećaja.

Pospješuju zdravlje sistema za varenje

Iz razloga što su lako probavljive, banane se smatraju dobrim za sistem organa za varenje. Osim toga, one pomaže u vraćanju izgubljenih minerale nakon dijareje.

bananas-1354785-1920-1200×800

Poboljšavaju učinak pri sportskim aktivnostima

Banane podstiču snabdevanje mišića antioksidansima i drugim hranjivim materijama. Studija koja je nedavno sprovedena na Državnom Univerzitetu Apalači pokazala je da su osobe koje su prilikom testiranja svakih 15 minuta jele bananu imale jednaki učinak kao i oni koji su prilikom vožnji bicikla svakih 15 minuta pili sportski napitak.

(zena.rs)

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: