Evo koje bolesti kriju NATEČENI LIMFNI ČVOROVI, kada se javlja razlog za brigu?

| May 7, 2023 | 22:24 | 153 | 0

Limfni čvorovi su male žlijezde u obliku graha, a nalaze se u cijelom tijelu. One su dio limfnog sustava, koji nosi limfne tekućine, hranjive tvari i otpadni materijal između tkiva i krvotoka.

Limfni čvorovi filtriraju limfnu tekućinu (kada ona prolazi kroz njih) zadržavajući bakterije i druge stvari, koje potom aktiviraju limfocite, stanice koje su važan dio imunološkog sustava.

aa

Limfni čvorovi mogu se naći pojedinačno ili u skupinama, a mogu biti vrlo male ili veličine masline. Skupine limfnih čvorova mogu se osjetiti na području vrata, prepona i pazuha. Limfni čvorovi obično nisu natečeni ili bolni, te većinu njih u tijelu ne možemo osjetiti.

Što uzrokuje natečene limfne čvorove?

1. Limfni čvorovi obično su otečeni na jednom mjestu kada se određeni zdravstveni problemi, kao što su ozljede, infekcije ili tumori, razvijaju u blizini ili na limfnom čvoru.

Tako položaj natečenih limfnih čvorova može pomoći identificirati konkretni problem:

a4

Žlijezde na obje strane vrata, ispod čeljusti ili iza uha obično nabubre u slučaju prehlade ili upale grla. Također, one mogu oteći nakon ozljede u blizini žlijezde ili kada se tumor odnosno infekcija javlja u ustima, glavi ili vratu.
Žlijezde u pazuhu (pazušni limfni čvorovi) mogu oteći u slučaju ozljede ili infekcije u ruci. Rijetko uzrok aksilarnih oteklina mogu biti rak dojke i limfoma.
Limfni čvorovi u preponama (bedreni ili ingvinalni limfni čvorovi) mogu oteći od ozljeda ili infekcija u području stopala, nogu, prepona ili genitalija. U rijetkim slučajevima, rak testisa, limfom ili melanom mogu uzrokovati kvržicu na tom području.
Žlijezde iznad ključne kosti (supraklavikularni limfni čvorovi) mogu oteći u slučaju infekcija ili tumora u području pluća, grudi, vrata ili abdomena.
a3

Povezani sadržaj:  ŽELUDAC ĆE RADITI KAO SAT – Travarka Milica otkriva: Ne postoji bolji lek za gastritis, nadutosti i slabo varenje od ove moćne biljke…

2. Kada limfni čvorovi nabubre na dva ili više mjesta, to se naziva generalizirana limfadenopatija.

Mogući uzroci su:

a

Virusne bolesti, kao što su ospice, rubeola, vodene kozice ili zaušnjaci
Mononukleoza – bolest uzrokovana Epstein-Barr virusom ili citomegalovirusom (CMV) koju karakteriziraju simptomi poput groznice, grlobolje, umora i iscrpljenosti. Virusne infekcije uzrokuju simptome slične onima kod mononukleoze.
Bakterijske bolesti, kao što su streptokok grla (uzrokovan Streptococcus bakterijom) ili Lyme borelioza (bakterijska infekcija koju prenose određene vrste krpelja).
Nuspojave fenitoina (Dilantin), lijeka koji se koristi za sprječavanje epileptičnih napadaja
Nuspojave cijepljenja protiv ospica, zaušnjaka te rubeole.
Tumori, leukemija, Hodgkinove bolesti i non-Hodgkinov limfom.
Sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS), koji se razvija nakon infekcije HIV virusom. Ovaj virus napada imunološki sustav, zbog čega se tijelo teško bori protiv infekcija i bolesti.
Sifilis,koji je spolno prenosiva bolest
Liječenje

a1

Liječenje natečenih limfnih čvorova fokusira se na liječenje uzroka. Primjerice, bakterijske infekcije mogu se liječiti antibioticima, dok u slučaju sumnje na rak (napomena metastaziranje u limfne čvorove je glavni uzrok zahvaćenosti limfnih čvorova), može biti učinjena biopsija kako bi se potvrdila dijagnoza.

U slučaju natečenih limfnih čvorova koji se ne vrate na normalnu veličinu tokom mjesec dana, trebali biste posjetiti svog liječnika.

aa2

Povezani sadržaj:  JUTARNJA RUTINA: Ova TRI NAPITKA će vam pomoći da izgubite KILOGRAME na zdrav način, bez vježbanja! A NAJVAŽNIJE JE ŠTO SE POSLIJE TOGA KILOGRAMI NE VRAĆAJU!

Limfni čvorovi mogu ostati natečeni ili tvrdi još dugo nakon što nestane početna infekcija. To je osobito slučaj kod djece, čije žlijezde se mogu vratiti na normalu veličinu, a ostati čvrste i vidljive još nekoliko sedmica.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: