IZDATO UPOZORENJE: Ovaj čaj može dovesti do OTKAZIVANJA JETRE, a svi ga piju!

| May 5, 2023 | 14:05 | 575 | 0

Ekstrakt zelenog čaja može uzrokovati oštećenje jetre, saopšteno je iz Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Uz sve pogodnosti zelenog čaja koji se često prepisuje kod raznih dijeta, i pomaže pri gubljenju kilograma, svakodnevno uzimanje prevelike količine može biti štetno za jetru, pa dovesti čak i do njenog otkazivanja, piše “Haber”.

Krivci za to su katehini, vrsta polifenola koji su esencijalne molekule za fiziologiju biljaka, bitni za funkcije poput rasta i pigmentacije. Pretpostavlja se da je štetna doza oko 800 mg dnevno, ali još nema službene potvrde o sigurnoj dnevnoj dozi katehena.

caj

Iako mnogi trgovački lanci prodaju ekstrakte zelenog čaja, u velikoj većini slučajeva radi se o dozi manjoj od 800 mg katehina.

Upozorenje iz EFSA došlo je nakon što su kanadske kolege tražile oštrije provjere, a sve je pokrenuo slučaj tinejdžera koji je uzimao tablete zelenog čaja, a sada mu treba dijaliza jetre.

U posljednjih par godina u medicinskim časopisima pojavilo se više slučajeva u kojima su ljudi imali velikih problema s jetrom, a glavni uzrok su bile tablete zelenog čaja.

caj-1

Tako je muškarac iz Australije završio na transplantaciji jetre, a u Engleskoj je jedna 16-godišnjakinja obolela od hepatitisa jetre nakon što je koristila tablete zelenog čaja za mršavljenje.

U zaključku je EFSA objavila da je katehin u malim količinima vrlo dobar za zdravlje, ali pretjerivanje bi moglo dovesti do pogubnih posljedica.

Povezani sadržaj:  SAČUVAJTE LJUSKE OD JAJA: Izliječit će vašu štitnjaču, čir i gastritis!

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: