Kunica, hajdučica, stolisnik: Mnoge bi nedaće sebi žene prištedjele, kada bi za kunicom posegnule!

| May 25, 2023 | 21:59 | 1,120 | 0

U starim knjigama o bilju ova biljka označena je kao spas za sve teškoće, te se može primijeniti i tamo gdje se čini da je svaki trud uzaludan. Svojom snagom u pročišćavanju krvi, može iz tijela odagnati mnoge višegodišnje bolesti

Kunica ( Achillea millefolium ) je biljka koja je, u narodu, literaturi, ali i u stotinama godina dugoj praksi korištenja u svrhe liječenja, poznata i kao hajdučica, hajdučka trava, stolisnik, ranjenik, kostrijet, ravan, roman, romonika… Kako ima bogatu “ličnu kartu”, tako ima i bogato iskustvo u liječenju raznih bolesti, u prvom redu ženskih. U starim zapisima i stoji: “Mnoge bi sebi nedaće žene prištedjele kada bi s vremena na vrijeme za kunicom posegnule.” I svoje botaničko ime, Achillea, dobila je prema grčkom junaku Ahilu. Kunica, prema tome, jednostavno rečeno – daje snagu. Pročitajte zašto je stolisnik jedan od asova među ljekobiljem.

“Gorka droga”

Hajdučka trava ili stolisnik uspravna je biljka visine do 80 cm. Boja stabljike je svijetlozelena ili crveno-smeđa. Ima mnoštvo perastih listova. Cijela biljka veoma je ugodnog mirisa. Cvjetovi su skupljeni u cvat na vrhu stabljike. Raste svuda uz puteve i polja u kontinentalnoj klimi, kao samonikla biljka. Cvjeta bijelim cvjetovima od juna do augusta. Bere se za vrijeme cvjetanja, a listovi do jeseni.

Za vrijeme cvatnje sabiru se cvjetovi s kratkim peteljkama, i cijela biljka najviše do 30 cm dužine. Zbog visokog sadržaja gorkih materija i eteričnog ulja, hajdučku travu ili stolisnik ubrajaju u “gorke droge”. Odsječeni dijelovi se vezuju u kite i suše na promahi ili sušnici na temperaturi 35-50° C. Pošto stabljika ne sadrži ljekovite sastojke, bolje je upotreblljavati samo list i cvijet.

Nadzemni dio biljke sadrži do jedan posto eteričnog ulja, vlavonoide, vitamin K, gorku materiju ahilein, smole, stereole, tanine i dr. Eterično ulje hajdučke trave dobija se destilacijom pomoću vodene pare, a sadrži pinen, cineol, tujon, kamfor, limonen, borneol.

Povezani sadržaj:  PIJETE VODU SA ČESME? Uradite samo ovo i provjerite da li je opasna, štetne materije se ODMAH VIDE!

Ljekovitost

U starim knjigama o bilju ova biljka označena je kao spas za sve teškoće, te se može primijeniti i tamo gdje se čini da je svaki trud uzaludan. Svojom snagom u pročišćavanju krvi može iz tijela odagnati mnogu višegodišnju bolest. Samo se treba iskušati.

Koristi se u obliku čaja za poboljšanje apetita, kod želudačnih tegoba, nadimanja i teškog varenja. U narodnoj medicini se koristi za zacjeljivanje rana i ublažavanje bola. Spolja se upotrebljava kao antiflogistik, slično kamilici, za ispiranje, kupke, obloge. Zbog prisustva vitamina C, daje se kod krvarenja i hemoroida.

Kunica je naročito dobra za liječenje raznih oboljenja ženskog reproduktivnog sistema, upala jajnika, bijelo pranje, miomi, izostanak menstruacije. Također, kunica je veoma moćno sredstvo za ublažavanje posljedica klimakterija.

Hajdučica liječi i upale živaca na rukama i nogama, bolne navale krvi u glavu, migrene, vrtoglavice, mučninu. Očna oboljenja sa suzenjem, probadajući bolovi u očima, te krvarenje iz nosa, još su neke tegobe koje čajevi, obloge ili kupke od hajdučke trave uspješno mogu otkloniti.

Čaj od stolisnika liječi i ispucane ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kod liječenja osipa na koži – psorijaze. Također se upotrebljava kod angine pektoris. Smanjuje teškoće kod gihta i reumatizma. Povoljno djeluje za liječenje šećerne bolesti, naročito u početnom stadijumu.

RECEPTI

Liječenje bijeloga pranja žena

Priprema: Uzeti po 40 g lista i cvijeta kunice i kamilice i po 10 g kadulje i lišća koprive. Potom, 4 velike kašike ove mješavine se popare s 1 l ključale vode. Nakon što sve odstoji 10 minuta, procijedi se kroz čistu lanenu krpu ili gazu. Kad se ohladi na temperaturu tijela, ovim čajem se ispire rodnica.

Povezani sadržaj:  Ruska doktorka tvrdi da smrt dolazi iz crijeva! Puna su mrtvih parazita, a evo kako da ih očistite

Istovremeno se pije čaj, koji se priprema tako da se 3 velike kašike mješavine od po 25 g cvijeta i lista kunice, trave ive, dubačca, kamilice, kadulje, divljeg mažurana i bijele koprive popare s 1 l ključale vode. Nakon što odstoji cijelu noć poklopljeno, procijedi se i pije umjesto vode u toku dana.

Čaj protiv nadimanja

Priprema: 1 velika kašika mješavine od po 25 g cvijeta i lista kunice, kantariona, gorke djeteline, lincure, metvice paprene i komorača, popari se sa 1 dl ključale vode. Čaj se ostavi poklopljen sve dok ne bude mlak, pa se potom procijedi. Pije se triput dnevno, pola sata prije jela.

 

Liječenja kamena u žuči

Priprema: Uzeti po 25 g lista i cvijeta kunice rosopasa, smilja, aniša, metvice paprene i ploda sene. 1 velika kašika te mješavine popari se s 2 dl ključale vode, poklopi i nakon 2-3 sahata procijedi. Pije se triput dnevno poslije jela.

Iskašljavanje poslije upale pluća

Priprema: Kod dugotrajnog iskašljavanja poslije upale pluća dobro djeluje mješavina od po 25 g tetrljana, kičice, timijana i izopa. 1 velika kašika te mješavine popari se s 2,5 dl ključale vode i nakon 10 minuta procijedi. Pije se toplo, ujutro i navečer po 1 šolju.

Unutarnja krvarenja

Čaj od kunice djeluje protiv krvarenja iz hemoroida i iskašljavanja krvi. Ako se napravi ekstrakt od 20-30 g kunice, te 10 dana pije ( dnevno po 2-3 čašice ), zacijeljuju sve unutamje rane, ma gdje one bile, a organizam se čisti od usirene i ustajale krvi.

NAPOMENA:

Pri upotrebi hajdučke trave treba znati da kod osjetljivih osoba može izazvati alergiju. Zato ljudi osjetljive kože treba da koriste samo mlade, tek procvjetale biljke, a čaj da piju u manjim količinama, prenosi “Aura“.

haber.ba

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: