Može li se rehabilitirati 13-godišnji dječak koji je počinio masovno ubistvo?

| May 8, 2023 | 23:18 | 316 | 0

Police officers stand in front of the school where a mass shooting took place, after a boy opened fire on others, killing fellow students and staff in Belgrade, Serbia, May 4, 2023. REUTERS/Antonio Bronic

Zagrebački psihijatar Milan Košuta iz Londona se javio u program N1 Hrvatska uživo te komentirao uzroke nasilja u kontekstu tragičnih događaja u Srbiji.

Na pitanje može li se rehabilitirati 13-godišnji dječak, koji je ubio osmero svojih vršnjaka i zaštitara, dr. Košuta je kazao:

“Teorijski može i bit će vrlo, vrlo teško. Ne možemo ništa predvidjeti.”

Psihijatar, međutim, ističe da taj slučaj pokazuje jednu drugu važnu stvar:

“Izgleda da se duševna bolest počinje javljati u sve mlađoj dobi. I kolege iz Kukuljevićeve, dječji psihijatri, svjedoče da djeca već u dobi od 10, 11, 12 godina se moraju početi tretirati antipsihoticima. Žalosno je, ali je tako. Ne znam koji je razlog tome…”

Pojašnjava da zasad nema mehanizama kako napraviti “screening”, odnosno kako prepoznati pojedince u populaciji koji bi mogli napraviti takvo nešto.

“Oni kažu da je bio povučen, koliko ima povučene djece, osoba koje se teško uklapaju, kako ćemo to detektirati sada? Hoćemo li testirati sve te ljude i paziti ih? Jednostavno je činjenica iz područja mentalnog zdravlja da postoje takva stanja za koje možemo reći da se ne zna hoće li, kada će i kako će čovjek reagirati”, rekao je Košuta pa nastavio:

Povezani sadržaj:  Dvostruka Berba Paradajza, Krastavaca I Bez Štetočina: Sipajte Ovo Domaće ČUD0 U Baštu!

“Govori se o tome da ili se ljudi rađaju pretežito zdravi ili većim dijelom bolesni. Kada se čovjek rodi zdrav, onda može proći i kroz traumu intenziteta Auschwitza i da bude još zdraviji i krene putem majke Tereze. Kada je temeljno bolestan, onda je potrebna minimalna trauma, minimalan događaj da to bude okidač.”

Upitan za probleme prilikom liječenja maloljetnika kod kojih se ustanove duševne bolesti, Košuta je kazao:

“Žao mi je, ali sve je više slučajeva gdje i roditelji i bake i djedovi dobivaju batine od svoje djece. Slažem se da roditelji ponekad ne mogu to prihvatiti, ali kad vide tu silnu količinu agresije, prihvaćaju to (liječenje, op.a). Nisu oni toliki problem. Ima jedna druga stvar – pitanje ljudskih prava i hospitalizacije. Psihijatri su stalno između dvije vatre – trebaju zaštiti društvo od nasilnika, a kada se nekoga prisilno hospitalizira, odmah su krivi jesu li s pravom hospitalizirali. Nije jednostavno ljudima koji su u tome.”

Upozorava da iako je protiv fizičkog kažnjavanja djece, nužno je djeci postaviti jasne granice.

“Ranije je bilo prisutno zlostavljanje djece u velikoj mjeri i na svu sreću danas ima toga puno manje. Međutim, odgoj je sada problematično pitanje. Kolega Zoran Milivojević je imao velikih problema jer je rekao jednu rečenicu: ‘djecu se može ponekad po stražnjici udariti’. Ja sam protiv fizičkog kažnjavanja jer je ono izraz da čovjek nije uspio, ali mislim da je potrebno da dijete ima jasnu strukturu i da zna što je dobro, a što zlo”, poručuje Košuta.

Povezani sadržaj:  Pokazat Ću Vam H0TELSKI Trik Za Čišćenje Poda: Ništa Drugo Neću Pokušavati – Sija Kao Munja I Bez Pruga

Iako nema jasnih uputa za pravilan odgoj, dodaje Košuta, zavladala je zadnjih 30 godina jedna epidemija popustljivosti i razmaženosti. Ističe stoga da je nužno razlikovati što je zlostavljanje, a što je postavljanje granica.

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: