NIKAKO NE BISTE SMJELI IGNORISATI: Preneseni bol otkriva koji vam je organ u tijelu ZAPRAVO obolio

| May 4, 2023 | 11:31 | 96 | 0

Neke bolove nikada ne bi trebalo ignorisati.

Međutim, možda nikada niste pretpostavili da bolovi u određenom delu tela mogu biti uzrokovani nečim potpuno nepovezanim. Preneseni bol nastaje kada problem na jednom mestu izaziva bol na drugom mjestu. Neke simptome definitivno ne bi trebalo ignorisati. Obratite pažnju na mjesta na kojima se javlja bol prije nego što ga otpišete kao “normalan”.

ovo-su-glavni-simptomi-opasnog-srcanog-oboljenja-5-znakova-da-vase-srce-moze-iznenada-da-stane-704777575
1. Srce

Ako imate srčanih problema, možda osjećate bol u grudima oko srca. Međutim, možete osjetiti i preneseni bol niz lijevu ruku ili između lopatica. Medicinski fakultet na univerzitu u Mičigenu kaže: “Srčani bol se često prenosi na dijelove tijela koji šalju impulse u isti dio kičmene moždine koji prima srčane senzacije. Ovo se posebno odnosi na lijevu stranu tijela.” Svi bolovi vezani za srce mogu da predstavljaju potencijalni po život opasni problem koji zahtevaju medicinski tretman.

rak-pluca
2. Pluća i dijafragma
Problemi sa plućima i dijafragmom mogu biti uzrok prenesenog bola na jednoj strani vrata ili u ramenu. Ovo može biti rezultat problema sa disanjem ili sa freničnim nervom koji ide od kičme, kroz pluća do dijafragme. Oboljenja pluća i dijafragme mogu da dovedu do ozbiljnih problema na gornjem dijelu tijela zbog uticaja na mišiće vrata. Rspiratorne probleme treba uvijek shvatiti ozbiljno i potražiti pomoć ljekara.

zuc5
3. Jetra i žučna kesa
Problemi sa jetrom i žučnom kesom takođe mogu da uzrokuju bol u vratu i ramenima, kao i na desnoj strani tela, baš iznad bradavice. Žučna kesa često uzrokuje bol u ramenu. Preneseni bol je sličan bolu u dijafragmi, jer i jetra i žučna kesa udaraju u dijafragmu. Ista poruka se nosi u vrat i rame preko freničnog nerva kao i kod problema sa dijafragmom. Kako vi sami najbolje znate svoje tijelo, znaćete razliku između ukočenog vrata i ozbiljnog bola. Ako sumnjate na preneseni bol, obratite se ljekaru.

Povezani sadržaj:  POGREŠNO JEDEMO KISELI KUPUS! Srpski lekar UPOZORIO: “I RASOL može biti štetan ako se ovako pije”

4. Želudac i pankreas
Preneseni bol u ovim specifičnim područjima na prednjoj i zadnjoj strani tijela može da ukazuje na problem sa želucem ili pankreasom. Oko 50% pacijenata sa akutnim pankreatitisom osjeti bol koji se širi u leđa. Može biti prisutna i osjetljivost abdomena, obično u gornjem kvadrantu. Znajući koliko opasni mogu biti problem sa ovim organima, veoma je važno da ovakav preneseni bol shvatite veoma ozbiljno.

crijeva-1
5. Tanko crijevo
Ako imate problema sa tankim crijevom, moguće je da ćete osjetiti bol u stomaku blizu pupka. Bol u središnjem dijelu abdomena (oko pupka) može biti način na koji vam tijelo pokazuje da imate problem sa tankim crijevom (upala, spazam crijeva, funkcionalni poremećaji). Veoma specifična lokacija prenesenog bola može biti od pomoći ljekarima koji pokušavaju da pronađu izvor bola u stomaku.

6. Debelo i slijepo crijevo
Upala slijepog crijeva i problem sa debelim crijevom često dovode do prenesenog bola u ovim specifičnim delovima stomaka. Bol u desnoj bedrenoj jami odmah izaziva sumnju na upalu slepog crijeva. Desna bedrena jama je termin koji se koristi za jamu u bedrenom kosti na desnoj strani srednjeg donjeg stomaka. Zato što je upala slepog crijeva stanje opasno po život, važno je da hitno zatražite medicinsku pomoć ako osjetite bol u ovom području.

Povezani sadržaj:  OVO BISTE TREBALI JESTI SVAKO JUTRO: Tako je lagano, a ubrzat će varenje

7. Bubreg
Problemi sa bubregom mogu da izazovu bol u širokom području, uključujući donja leđa, stomak, karlicu i gornje dijelove nogu. Bol u bubregu može biti uzrok bola u donjim leđima ispod rebara. Veoma je važno dijagnostikovati problem sa bubrezima, pa odmah posjetite ljekara ako osjetite oštar bol ili nelagodu u ovim dijelovima tijela.
toalet
8. Bešika
Problemi sa bešikom često se manifestuju bolom u donjoj karlici ili na prednjoj ili zadnjoj strani. Zato što je bešika smještena u donjem dijelu leđa, infekcije ovog organa dovode do prenesenog bola u lumbalnom delu. Postoje brojni ozbiljni problem koji mogu biti povezani sa bešikom. Ovaj bol, naročito ako je praćen drugim urinarnim tegobama, znak je da vam jepotreban medicinski pregled.

9. Jajnik
Problemi sa jajnicima mogu da izazovu bolove sa obe strane abdomena. Ciste na jajnicima se manifestuju oštrim, probadajučim bolom (obično sa jedne strane abdomena). Rak jajnika je veoma ozbiljna, po život opasna bolest. Bilo kakav oštar abdominalan bol trebalo bi da prijavite ljekaru, čisto da biste bili sigurni.
Prepoznavanje prenesenog bola ključno je u otkrivanju mnogih bolesti opasnih po život. Ne moraju uvijek biti znak za paniku, ali je veoma važno da znate šta se događa u vašem tijelu.

(novi.ba/Fokuzz.com)

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: