Paracetamol se pije poslije doručka, beta blokatori samo uveče, a evo kada treba uzimati ostale lijekove!

| May 4, 2023 | 20:06 | 236 | 0

Više od 30 miliona ljudi na svijetu dnevno pije lijekove. Neki jednu pilulu, neki punu šaku.

Međutim, malo ko od nas čita uputstva i ne zna da biološki sat i te kako utiče na efikasnost tih lijekova. Čak je i holandska studija pokazala da je uzimanje lijekova za razređivanje krvi, poput apsirina noću, a ne ujutru dvostruko umanjilo šansu za srčane bolesti i moždani udar.

Pa, kada je pravo vrijeme da uzimamo ostale lekove?

Tablete za krvni pritisak uveče

Lijekovi poput enalaprila i drugi beta blokatori smanjuju pritisak protoka krvi kroz krvni sistem opuštajući i šireći krvne sudove. Pacijenti koji uzimaju tablete za pritisak prije spavanja primećuju izraženiji pad u poređenju sa onima koji ih uzimaju ujutru, pokazala su ispitivanja.

– Krvni pritisak je najviši ujutru jer treba da pripremi oragnizam za budnost. Ali ako uzimate lijekove prije spavanja, oni se preko noći puštaju u krvotok i sprečavaju da vam pritisak ujutru bude visok. – kaže dr Dalman.

Lijekovi protiv gorušice tačno u 18h

Lijekovi za probavu, odnosno inhibitori protonske pumpe ograničavaju količinu kiseline koju stvara želudac i tako spriječavaju gorušicu. Međutim, stomačna kiselina je prirodno veća između 19 časova i ponoći, pa uzimanje pilule uveče zaustavlja da nivo gorušice ode do vrhunca, ali i dalje imate neprijatan osećaj pečenja.

Povezani sadržaj:  Kako se otarasiti čmička na oku

Nedavno istraživanje je pokazalo da je tri četvritne pacijenta koji su uzimali lijekove protiv gorušice osetilo dugotrajanje olakšanje nakon što su ih uzimali oko 18 časova, za razliku od onih koji su ih uzimali prije podne ili kasno uveče. Stoga nemojte čekati da prođe večera već popite lijek pre.

Nikako paracetamol prije doručka

Paracetamol smanjuje proizvodnju hemikalija koje čine nervne završetke osetljivim. Iako uzrok boli ostaje, možemo je manje osjećati. Pošto ga obrađuje jetra, lijek bi mogao biti toksičniji ako se pije ujutru.

– Nivoi enzima NAPKI u jetri su najviši ujutru, a paracetamol povećava njihov nivo. Ako se ovaj enzim nakupi, može prouzrokovati značajnu štetu jetri. Zato je najbolje da ga uzmete uveče kada su nivoi prirodno niski – ističe dr Delman.

Inače, ova teorija je dokazana u nekoliko studija na miševima na Univerzitetu u Vinskonsinu, a predoziranje paracetamolom je uzrok gotovo trećine transplatacija jetre u Velikoj Britaniji.

lekk

Foto:Shutterstock

Spriječite srčani udar tabletom pred spavanje

Sredstva za razređivanje krvi ili antikoagulansi imaju za cilj da spriječe srčani i moždani udar razrijeđivanjem krvi. Međutim, sada je dokazano da ispijanje ovih pilula prije spavanja može mnogo efikasnije sprečiti većinu srčanih i moždanih udara između šest ujutru i podneva narednog dana.

Povezani sadržaj:  OVO VOĆE IMA MOĆ DA OBNOVI CELO TELO ZA 40 DANA: NAJBOLJI LAKSATIV, ALI SAMO AKO SE UZME OVAKO!

– Većinu trombocita proizvodimo tokom noći. Zbog toga nam krvi postaje gusta i ljepljiva, tako da je do jutra pogodna za zgrušavanje. Osim toga, krvni pritisak je viši ujutru, kao i otkucaji srca, pa imate ‘deblju’ krv koja se većom snagom prenosi kroz arterije. – ističe dr Delman.

Uzimanje lijekova za sprječavanje moždanog i srčanog udara sprječava ovu, prema njegovim rečima “savršenu oluju” za dobijanje srčanog i moždanog udara.

Lijekove za artritis pijte kasno uveče

Protivupalni lijekovi kao što je ibuprofen koji se uzimaju zbog bolova izazvanih reumatoidnim artritisom zaustavljaju proizvodnju nezhima koji izazivaju kaskadu upale u zglobovima, izazivajući i bol.

Većina oboljelih od reumatoidnog artritisa kažu da su im simptomi bolesti ujutru najgori, zbog čega posežu za tabletama, pa prođe i par sati dok ne osjete olakšanje. Ali njihovo uzimanje prije spavanja moglo bi biti mnogo efikasnije. Rezultati istržaivanja u Đenovi pokazuju da su pacijenti koji su pili lijekove protiv bolova pred spavanje imali manju ukočenost ujutru.

Novi.baTelegraf.rs

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: