PRITISAK VAM JE LOŠ JER NE URADITE OVU STVAR PRIJE MJERENJA: Doktorica upozorava, samo ovako će vam REZULTAT BITI VALIDAN!

| May 10, 2023 | 15:32 | 298 | 0

Da li ste znali da postoji 5 pravila koja trebate ispoštovati kako biste dobili validne rezultate mjerenja krvnog pritiska.

Kako bismo dobili pravu sliku, pritisak trebamo mjeriti tri puta djevno – dnevno – ujutro, tokom dana i uveče, tokom pet do sedam dana. Pritom je potrebno da izmjerene vrijednosti zapišete i rezultate odnesete ljekaru.

Ljudi pritisak najčešće mjere kada osjete neku tegobu, a tada je sasvim normalno da on bude povišen, piše “Kurir.rs”.

1. PRIJE MJERENJA ISPRAZNITE BEŠIKU

Osjećaj prepune bešike čini osobu nervoznom i nemirnom, što podiže arterijski pritisak. Zbog pune bešike izmjerena vrijednost pritiska može da bude za 5-10 mmHg viša od prave.

2. ODMORITE SE

Potrebno je odmoriti bar pet minuta u fotelji ili na stolici, na mjestu na kojem planirate da izmjerite pritisak. Nemojte da pričate, da se uzbuđujete, niti da hodate – sve to podiže pritisak.

3. PRAVILNO SE NAMJESTITE

Morate da sjednete na stolicu ili u fotelju koja vam je udobna. Osim toga, idealno bi bilo da imate podršku za ruke, leđa i noge.

4. POLOŽAJ RUKE

Visoko zavrnite rukav na ruci na kojoj ćete mjeriti pritisak. Najbolje je ruku postaviti u nivo srca na sto. Prvi put izmerite pritisak na obe ruke i na kojoj se pokaže veća vrijednost, na toj se ubuduće mjeri.

Povezani sadržaj:  "TATA DOĐI, JA UMIREM, OVDE JE MASAKR!" Otac ranjenog mladića ispričao potresnu ispovest - preživeli POZIVALI RODITELJE

5. OSTANITE MIRNI

Tokom mjerenja nemojte pričati, niti se pomjerati. Na rezultate može da utiče i uzbuđenje, a zbog toga vrijednost pritiska može da bude i nekoliko desetina mmHg viša od realne vrijednosti.

Prije mjerenja ne smijete da pijete kafu i crni čaj, jer mogu da povise vrijednosti, a prije mjerenja pritiska izbjegavajte i energetska pića.

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: