REAGUJTE ODMAH, SVAKA SEKUNDA JE PRESUDNA: Ako vas glava povremeno zaboli na TAČNO ovim mjestima, to može ukazivati na visok pritisak, početak hronične migrene pa čak i TUMOR

| May 6, 2023 | 20:53 | 302 | 0

Ne postoji osoba na svijetu koja nije imala glavobolju. U nekim slučajevima možemo sami da riješimo problem, dok ponekad moramo da posjetimo ljekara. Sa ovim na umu, napravili smo vodič koji će vam pomoći da prepoznate tip glavobolje i kako je se riješiti.

1. Napeta glavobolja

Ovo je najčešći tip glavobolje na svijetu. Simptomi: obično se javlja blagi bol, a ne probadajući. Napeta glavobolja često izaziva osećaj pritiska kao da nosite jaku traku oko glave. Intenzitet bola se povećava od jutra do večeri. Uzrok: Faktori koji deluju su teški stres, umor, loše držanje i nepravilan položaj glave. Hronična bol je rijetka i često je povezana sa povredama glave i vrata.

Tretman: Možete uzeti bilo koji lijek protiv bolova kako biste se rešili glavobolje. Međutim, ovo treba raditi s vremena na vrijeme. Ako je glavobolja učestala i traje dugo, konsultujte se sa ljekarom. Takođe, budite fizički aktivni, redovno teglite ramena i vrat i provodite više vremena napolju.

2. Sinusna glavobolja

Ovaj tip glavobolje je izazvan sinusitisom. Često je praćen temperaturom, otokom lica i napetošću na čelu i obrazima. Simptomi: osjećaj dubokog pritiska i bola u čelu i predelu oko obrva i ispod očiju. Bol postaje jači kako oštrije pomjerate glavu. Možda vam curi nos ili osjećate umor. Uzrok: sinusni bol je izazvan sinusitisom. To je takođe česta komplikacija nakon prehlade ili rezultat sezonske alergije.

Povezani sadržaj:  Najbolji prirodni lijek za PROSTATU na svijetu!

Tretman: Sinusna glavobolja često prođe sama. Ako imate alergiju, antihistamini mogu pomoći. U drugom slučaju, najbolje je da posjetite ljekara koji će vam prepisati antibiotike.

3. Migrena

Svi simptomi ove jake glavobolje se javljaju prilikom napada migrene koja napreduje kroz četiri faze. Uzrok: migrena se često povezuje sa kršenjem procesa metabolizma i dilitacijom krvnih sudova u mozgu. Osoba takođe može da nasledi genetsku predispoziciju za razvoj migrene.

Tretman: Trenutno ne postoji lijek protiv migrene, osim dosta vrsta tretmana koji mogu da izleče simptome. Posjetite doktora kako biste znali koje lijekove da uzimate. Redovno vježbanje će vam pomoći da značajno poboljšate svoje zdravlje.

4. Klaster glavobolja

Klaster glavobolje su rijetke i doživi ih manje od 1% populacije. Pet puta su češće kod muškaraca nego kod žena. Simptomi: ova glavobolja može da izazove probadajući bol iza ili oko očiju, često na jednoj strani glave. Često se formira tokom spavanja. Simptomi takođe uključuju crvenilo očiju, osjetljivost na svjetlo i lakrimaciju. Bol traje od 15 minuta do sat vremena. Uzrok: naučnici ne znaju sa sigurnošću šta izaziva klaster glavobolju. Često je povezuju sa remećenjem tjelesnog biološkog sata.

Tretman: Liječenje klaster glavobolje može da bude komplikovano, jer se bol pojavljuje i prolazi spontano i brzo. Samo doktor može da vam pomogne oko ovog problema.

Povezani sadržaj:  IZRAČUNAJTE IDEALAN BROJ KILOGRAMA PREMA VISINI I GODINAMA: Nema preciznijeg proračuna, ovo je vaša savršena kilaža Share

5. Mamurluk

Uzrok: svako je čuo priče o glavobolji koja se javlja nakon konzumiranja alkohola. Jedan od njih sugeriše da alkohol izaziva dilataciju krvnih sudova i utiče na nivo serotonina u tijelu. Osim toga, alkohol podstiče gubitak vode i dehidraciju – što je veliki okidač za migrenu.

Tretman: Najbolji lijek je lek protiv bolova, dosta vode i dobar san. Mamurluk treba shvatiti ozbiljno. Ako imate glavobolju čak i nakon male količine alkohola, onda znači da bolujete od blagog oblika migrene.

(Fokuzz)

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: