Svaki put kada ustajete osjetite probadanje u PETI?! Evo šta se to dešava u vašem tijelu!

| May 7, 2023 | 20:27 | 337 | 0

Bol u peti vrlo je čest simptom, a postoje mnogi mogući uzroci ovog problema. Vrlo je važno precizno utvrditi dijagnozu, kako bi odgovarajući tretman bio usmjeren na liječenje uzroka boli.

Neki od najčešćih uzroka boli u peti su:

Plantarni fascitis (Fasciitis plantaris) je najčešći uzrok boli u peti, a nastaje zbog iritacije i upale tkiva koje tvori luk stopala. Uobičajeni simptom plantarnog fascitisa je bol u peti nakon dugotrajnog hodanja i stajanja.
Petni trn najčešće je povezan s plantarnim fascitisom, a uobičajeno se javlja kod osoba koje imaju dugogodišnju bol u peti zbog plantarnog fascitisa.
Sindrom tarzalnog kanala javlja se kada je veliki živac u stražnjem dijelu stopala zarobljen ili stegnut. Slično kao i sindrom karpalnog tunela ruke, sindrom tarzalnog kanala može uzrokovati bol u peti.
Frakture su rijetko uzrok boli u peti. Njih treba uzeti u obzir osobito kod sportaša, poput trkača na duge pruge, koji imaju bol u peti.
Bol u stražnjem dijelu pete najčešće uzrokuje simptome iza noge, a ne ispod. Uzroci mogu uključivati tendinozu Ahilove tetive i retrokalkanearni burzitis.
Ovo se stanje obično tretira sa ortopedskim pomagalima, mada je operacija rijetko potrebna. Masaža takođe pomažu, a neki ljudi uzimaju lijekove. Međutim, postoje prirodni načini za borbu protiv situacije – oni su daleko jeftiniji od drugih opcija i mogu ih sigurno koristiti bilo ko.

Povezani sadržaj:  Svi znamo da SREMUŠ čisti krv i SNIŽAVA holesterol, ali je bitno kako se sprema: Travar Momčilo je podelio DVA recepta od ove LEKOVITE biljke

KOKOSOVO ULJE

Kokosovo ulje će omekšati kožu oko pete i smiriti bol. Pritisni malo prije masiranja površine kako bi ulje lako prodiralo u vašu kožu. Pored toga, preporučujemo uzimanje kapsula od kokosa kako biste smanjili zapaljenje i bol u unutrašnjosti.

SIRĆE

ACV je zdrava tečnost fermentisanih jabuka koja sadrži esencijalne minerale kao što su kalcijum i kalijum koji mogu smanjiti bol i zapaljenje. Da biste smanjili bol stavite pamučnu kuglu u njega i primijenite na područje. Obezbijedite pamučni komad sa trakom i stavite čarape, a zatim idite u krevet i ostavite preko noći. Ponovite proces svake noći sedmicu dana i bol će nestati.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: