UROŠ BLAŽIĆ NEĆE NA DOŽIVOTNU ROBIJU IAKO JE VUČIĆ TO NAJAVIO

| May 5, 2023 | 14:03 | 1,064 | 0

Višestruki ubica Uroš Blažić iz Mladenovca najvjerovatnije neće moći da bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora jer u momnentu izvršenja zločina nije napunio 21 godinu. Ipak, postoji mogućnost da ubica bude lišen slobode na duže vrijeme.

Prema članu 114 Krivičnog zakonika Srbije, za djelo teškog ubistva propisana je kazna zatvora od 10 godina do doživotnog zatvora. Iako je sam zločin, prema riječima advokata Andreje Čiftelića, dovoljan za 40 godina ili doživotnu kaznu zatvora, to neće biti slučaj jer počinilac nije napunio 21 godinu.

– U stavu dva člana 44a krivičnog zakonika Srbije je navedeno da “doživotni zatvor ne može se izreći licu koje u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije navršilo dvadeset jednu godinu života”, što je kako stvari stoje slučaj kod ovog teškog ubistva, kaže Čiftelić za portal N1 Beograd.

U izjavi za Tanjug advokat Veljko Delibašić je naveo da bi u tom slučaju, maksimalna kazna mogla da bude 20 godina.

U svom obraćanju javnosti danas je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da Blažić neće više nikada izaći iz zatvora. Vučić je također naveo i da je požalio što je Srbija ukinula smrtnu kaznu.

Povezani sadržaj:  Milica Kon nakon ostavke direktorke OŠ "Drinke Pavlović": Nisam želela da ona da ostavku, već da promenim zakon

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: