ŽIVIO JE 99 GODINA, NIJE ZNAO ŠTA JE BOL U LEĐIMA: Dr Nikolaj Amosov je imao recept za zdravu kičmu!

| May 7, 2023 | 09:57 | 364 | 0

Uproteklih nekoliko decenija, broj pacijenata sa bolom u kičmi povećao se za čak 54 odsto. Ova opasna brojka sama od sebe pokazuje koliko je važno uraditi nešto za svoju kičmu prije nego što bude kasno!

Priznati hirurg, pronalazač i pisac Nikolaj Amosov vjerovao je da je zdravlje naše kičme u našim rukama i otkrio sistemski pristup koji pomaže da izbjegnemo ozbiljne probleme u budućnosti!

kicma

Nikolaj Mihailovič Amosov (1913. – 2002.) bio je sovjetski i ukrajinski hirurg, naučnik, pisac i akademik, kao i direktor naučnog odseka u Janovski Institutu za istraživanje tub.erkuloze i torakalnu hirurgiju.

Dr Amosov je osmislio seriju jednostavnih vežbi i dokazao njihovu efektivnost na ličnom primjeru – dočekao je 99 rođendan, a pritom nije patio od bola i bolesti kičme, mišića i zglobova!

Radio je svoje vježbe svakog dana, sve dok nije došao do nevjerovatnih 100 ponavljanja po vežbi, koje je završavao za samo pola sata! Puls bi mu tada dostigao 110-120 otkucaja u minuti, što je slično kao kod aerobnog treninga.

Ipak, početnici bi trebalo da krenu sa 4-5 vježbi, sa između 10 i 20 ponavljanja, pa kasnije možete da povećavate.

1. Leđnjaci u vazduhu

Lezite na stolicu tako da vam stomak bude na dijelu za sjedenje. Lice okrenite ka dole. Ruke stavite iza glave, noge ispružite, tako da praktično ležite ravno u vazduhu. Istegnite cijelo tijelo, ali tako da ostane paralelno sa podom. Izvijte se ka gore pokrećući donji deo leđa i odižući torzo. Ponovite 10 puta.

Povezani sadržaj:  OVO POVRĆE IZAZIVA NADIMANJE STOMAKA I GASOVE: Ovu hranu izbjegavajte ako želite ravan stomak

2. Joga istezanje

Lezite na leđa, ruke opružite pored tijela. Noge zabacite iza glave tako da stopalima dodirnete pod. Uradite 10 ponavljanja.

3. Dodirni lopaticu

Podignite lijevu ruku i stavite dlan na desnu plećku. Istežite se nekoliko sekundi. Glava može malo da se pomjeri unapred tokom izvođenja vežbe. Ponovite 10 puta sa obe strane.

4. Protresi tijelo

Stanite “na sve četiri”. Leđa opustite. Počnite da tresete tijelo tako što ćete brzim i oštrim pokretima brzo savijati ruke u laktovima. Radite ovo 30-60 sekundi.

5. Ljuljaška

Lezite na leđa, noge savijte u kolenima, privucite ih na grudi i obuhvatite rukama. Pončnite da se ljuljate napred nazad minimum 10 puta.

6. Vježba za jačanje leđnih mišića

Lezite na stomak. Ruke položite pored tijela. Glavu i grudi odignite i držite 3 sekunde. Ponovite tri puta.

(Kurir.rs)

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: