Znate li koliko treba tijelu da se oporavi od zadnje cigarete?

| May 6, 2023 | 22:01 | 284 | 0

Sigurno ste bar jednom probali da prestanete pušiti ii posustali. Šokantni podaci o tome koliko je vremena tijelu potrebno da se oporavi od loših efekata cigareta, mogli bi vas uvjeriti da ih bacite!

Evo šta se događa u tijelu u određenom periodu nakon prestanka pušenja:

20 minuta nakon prestanka – Prvi efekt koji se pojavi 20 minuta nakon zadnje cigarete je snižavanje pritiska i pulsa prema normalnom nivou.

12 sati nakon prestanka – Smanjiće se količina ugljen monoksida zahvaljujući čemu se nivo kiseonika vraća na normalnu. Ugljen monoksid, koji može biti toksičan u većim količinama, izlazi iz gorućeg duhana i unosi se u tijelo s dimom. On se lako lijepi za ćelije zbog čega im otežava povezivanje s kiseonikom, što rezultuje kardiovaskularnim problemima.

24 sata nakon prestanka – Pušači imaju 70 posto veće šanse za srčani udar. Samo jedan dan nakon prestanka pušenja taj se rizik počinje smanjivati.

48 sati nakon prestanka – Pušenje šteti nervtnim završecima u nosu i ustima te prigušuje čula okusa i mirisa. U roku od samo 48 sati od prestanka pušenja, nervni završetci počinju rasti, a čula okusa i mirisa počinju se poboljšavati.

cigar

Tri dana nakon prestanka – Tijelo će se potpuno očistiti od nikotina, no posljedice ostaju još neko vrijeme. Mogući su fizički simptomi poput glavobolje, vrtoglavice i grčeva.

Povezani sadržaj:  IMATE LI OVAKAV NOŽNI PRST? Mnogima je ovo odvratno, A EVO KAKVU TAJNU KRIJE!

Sedam dana nakon prestanka – Cigarete uzrokuju žute zube, loš zadah i povećavaju rizik od infekcija usne šupljine. U roku od sedam dana od prestanka pušenja, počećete vidjeti i osjećati razliku u ustima.

Dvije do tri sedmice nakon prestanka – Poboljšaće vam se cirkulacija, pluća će se oporaviti i lakše ćete disati.

cigarete

Mjesec dana nakon prestanka – Unutar mjesec dana od prestanka pušenja, mnogi receptori nikotina u mozgu će se vratiti u normalu, čime će se prekinuti ciklus ovisnosti.

Mjesec do devet mjeseci nakon prestanka – Pluća će biti mnogo otpornija na infekcije.

Godinu dana nakon prestanka – Rizik od srčanih bolesti smanjiće se za 50 posto.

Pet godina nakon prestanka – Rizik od srčanog udara biće isti kao kod nepušača.

cigarete-pusenje

10 godina nakon prestanka – Za pola se smanjuju rizik od raka pluća.

15 godina nakon prestanka – Rizik od srčanih bolesti na istom je nivou kao kod nepušača.

Novi.ba/healthline.com

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: