Evo kako se pravi KANTARIONOVO ULJE, svako može da ga napravi kod kuće (RECEPT)

| September 14, 2023 | 16:49 | 417 | 0

Kantarionov ulje se lako pravi, ako pratite ove jednostavne korake. Potrebno vam je nekoliko sastojaka i malo strpljenja!

Sastojci:
Sveže cveće kantariona (dovoljno da napuni teglu)
Neutralno ulje (kao što je maslinovo ili suncokretovo ulje)
Čista staklena tegla sa čvrstim poklopcem

Mrežasta cediljka

Tamna staklena flaša za čuvanje
Kako se pravi kantarionovo ulje?
Sakupite sveže cvetove kantariona kada su u punom cvatu. Najbolje je da ih berete po sunčanom danu kada su cvetovi potpuno otvoreni. Izaberite cveće koje je živo i bez oštećenja ili znakova propadanja.
Osušite cveće: Ako želite, možete osušiti cvetove kantariona pre nego što napravite ulje. Ovaj korak je opcioni, ali može pomoći da se smanji sadržaj vlage i produži rok trajanja ulja. Da biste osušili cveće, raširite ga u jednom sloju na čistu, suvu površinu, kao što je poslužavnik ili papirni peškir. Ostavite ih u dobro provetrenom prostoru daleko od direktne sunčeve svetlosti dok se potpuno ne osuše, što obično traje oko nedelju dana.

Pripremite teglu: Temeljno očistite staklenu teglu i uverite se da je potpuno suva pre upotrebe. Preporučuje se sterilizacija tegle prokuvavanjem u vodi nekoliko minuta kako bi se smanjio rizik od kontaminacije.
Napunite teglu cvetovima kantariona: Sveže ili osušene cvetove kantariona stavite u čistu teglu, pazeći da je pune oko dve trećine. Lagano pritisnite cvetove kako biste oslobodili prirodna ulja i eliminisali vazdušne džepove.

Povezani sadržaj:  VRLO MOĆAN PRIRODNI ANTIBIOTIK: Probajte ovaj 100% narodni lijek za urinarni trakt…

Dodajte osnovno ulje: Sipajte neutralno ulje u teglu, potpuno pokrivajući cveće i napunite teglu do vrha. Uverite se da su svi cvetovi potopljeni u ulje. Koristite čist pribor, kao što je štapić za jelo ili čista kašika, da uklonite sve mehuriće vazduha zarobljene u tegli.
Zatvorite teglu: Dobro zatvorite poklopac tegle, uverite se da je hermetički zatvoren. Lagano promućkajte da se cveće i ulje pomešaju.

Ulijte ulje: Stavite teglu na toplo i sunčano mesto, kao što je prozorska daska, gde će primati indirektnu sunčevu svetlost. Ostavite cvetove kantariona da odstoje u ulju oko 4 do 6 nedelja. Za to vreme, nežno protresite teglu svakih nekoliko dana kako biste pomogli da se svojstva cveća rasporede u ulje.
Procedite ulje: Nakon perioda infuzije, procedite ulje da biste uklonili biljni materijal. Postavite finu mrežastu cediljku ili komad gaze preko čiste staklene posude ili činije. Infuzirano ulje sipajte kroz cediljku, pustite da se filtrira u posudu. Iscedite biljni materijal u cediljku ili gazu da izvučete preostalo ulje.

Kako se čuva kantarionovo ulje i koji mu je rok trajanja?
Proceđeno ulje kantariona prebaciti u tamnu staklenu flašu za čuvanje. Bočice tamne boje pomažu u zaštiti ulja od svetlosti, što može da oslabi njegovu moć. Obavezno označite bocu sa sadržajem i datumom pripreme.
Čuvati na hladnom i tamnom mestu: Ulje kantariona čuvati na hladnom i tamnom mestu dalje od direktne sunčeve svetlosti i toplote. Ako se pravilno skladišti, može trajati nekoliko meseci do godinu dana.
Izvor: mondo.rs
Foto: elements.envato.com

Povezani sadržaj:  KAKO SE RIJEŠITI ČUKLJEVA BEZ OPERACIJE? Ova metoda pomogla je brojnim ženama: A treba vam samo jedna biljka (RECEPT)

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: