KUPILA SLIKU ZA 4 DOLARA NA BUVLJAKU: Htjela da je baci, a onda umalo ŠOK kada je otkrila koliko zaista VRIJEDI

| September 23, 2023 | 21:26 | 325 | 0

 

Kada je na Fejsbuku vidjela da postoji grupa “Skrivene stvari koje nalazimo u kući” postovala je sliku kojoj nikako nije mogla da nađe mjesto u svom domu kako bi eventualno čula vrijedi li išta. Nakon toga stvari su počele da se odvijaju filmskim tokom.

Žena zaštićenog identiteta kupila je 2017. godine na ulici u Nju Hempšriru sliku koju je tada platila samo četiri dolara!

Prodavačica tada očigledno nije znala o kakvoj se slici radi i gledala je da se samo ratosilja nekih. Interesantno je da je žena zapravo željela samo da kupi ram za drugu sliku u kući, ali joj je ova privukla pažnju.

Nova vlasnica slike punih šest godina nije ni imala pojma da u kući na zidu ima djelo Njuvel Konvers Vijeta koje je vrijedno između 150.000 i 270.000 dolara.

Radilo se o jednoj od četiri slike koje su bile dio kvarteta pod imenom “Ramona”, posvete djela Helen Hant Džekson iz 1939. godine. Sve četiri slike, od kojih je jednu imala junakinja ove priče, prezentovale su život izvjesne Škotlanđanke u Južnoj Kaliforniji poslije meksičko-američkog rata.

Žena koja je punih šest godina imala sliku na zidu, u jednom momentu skinula ju je i stavila u fioku sa drugim djelima.

Povezani sadržaj:  Pismo majke odraslom sinu - "Ne zaboravi da je glavna žena tvog života tvoja supruga"

Potom je na Facebooku otkrila grupu “Skrivene stvari koje nalazimo u kući” i okačila je post sa ovom slikom. Nekoliko dana kasnije kontaktirala ju je Loren Luis, konzervativka iz Mejna koja je sarađivala sa dva muzeja.

Luis je znala nešto o umjetnosti i učinilo joj se da je slika koja je postovana vrijedna i zapravo posljednja iz kvarteta koja nedostaje. Loren Luis poznavala je unuka autora slike i kontaktirala ga je da on potvrdi koliko je autentično djelo.

Endrju Vijet vlasnici slike rekao da je djelo jeste pravo i da vrijedi oko 250.000 dolara.

Vlasnica slike se onesvijestila od šoka, naročito od saznanja da je bila na korak od toga da sliku baci, jer joj se jednostavno više nije dopadala na zidu, prenosi Boston globe.

(Srbijadanas)

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: