OVAJ SIMPTOM OTKRIVA NEDOSTATAK MAGNEZIJUMA U ORGANIZMU: Možete da ga uočite dok jedete

| September 23, 2023 | 21:22 | 186 | 0

Prema „Health Direct“, nedostatak magnezijuma nastaje kada naše telo ne dobije dovoljno magnezijuma u ​​ishrani da bi normalno funkcionisalo. Iako simptomi mogu biti raznovrsni, a često ih je veoma teško prepoznati, lekari naglašavaju da se jedan od najranijih znakova upozorenja javlja tokom jela.

Govorimo o slabom apetitu. Kod osoba koje imaju nizak nivo magnezijuma u ​​organizmu, posle nekoliko zalogaja nastaje slabiji apetit ili brza sitost. Ako se ne prepozna na vreme, može da dovede do oslabljenog imuniteta, što osobu čini sklonijom potencijalnim oboljenjima.

Pored gubitka apetita, postoje i drugi znaci koji mogu otkriti nedostatak ovog važnog minerala. Kako objašnjavaju lekari, drugi simptomi koji ukazuju na nedostatak magnezijuma su:

Mišićni trzaji i grčevi
Trzaji, drhtanje i grčevi u mišićima znakovi su nedostatka magnezija. U najgorem slučaju, nedostatak može čak izazvati napadaje. Stručnjaci vjeruju da su ovi simptomi uzrokovani većim protokom kalcijuma u živčane ćelije, koji prekomjerno stimulira mišićne živce. Iako dodaci mogu ublažiti grčeve mišića i grčeve kod osoba s nedostatkom, jedan pregled je zaključio da dodaci magnezija nisu učinkovit tretman za grčenje mišića kod starijih odraslih osoba.

Imajte na umu da nehotični trzaji mišića mogu imati mnoge druge uzroke. Na primjer, mogu biti uzrokovani stresom ili unosom previše kofeina. Oni također mogu biti nuspojava nekih lijekova ili simptom neurološke bolesti, poput neuromiotonije ili bolesti motornih neurona. Iako su povremeni trzaji normalni, trebali biste posjetiti svog doktora ako simptomi traju duže.

Povezani sadržaj:  POVEĆAVA RIZIK OD TROMBOZE: Popularno piće može biti opasno, evo ko i kad ne smije nipošto da ga pije

Mentalni poremećaji
Mentalni poremećaji su još jedna moguća posljedica nedostatka magnezijuma.Tu spada apatija, koju karakteriše nedostatak emocija. Pogoršani nedostatak može čak dovesti do delirija i kome. Pored toga, brojne posmatračke studije povezuju niske nivoe magnezija s povećanim rizikom od depresije. Stručnjaci su također pretpostavili da bi nedostatak magnezija mogao potaknuti anksioznost.

Osteoporoza
Osteoporoza je poremećaj koji karakterišu slabe kosti i povećani rizik od prijeloma kostiju. Na rizik od osteoporoze utječu brojni faktori. To uključuje starost, nedostatak vježbanja i loš unos vitamina D i K. Zanimljivo je da je nedostatak magnezija također faktor rizika za osteoporozu. Nedostatak može izravno oslabiti kosti, ali također smanjuje nivo kalcijuma u krvi, glavnog gradivnog dijela kostiju.

Umor i slabost mišića
Umor, stanje koje karakteriše fizička ili mentalna iscrpljenost ili slabost, još je jedan simptom nedostatka magnezija. Imajte na umu da se s vremena na vrijeme svi umore. To obično znači da se trebate odmoriti. Međutim, ozbiljni ili trajni umor može biti znak zdravstvenog problema.
Budući da je umor nespecifični simptom, njegov uzrok je nemoguće identificirati ako nije popraćen drugim simptomima. Drugi, specifičniji znak nedostatka magnezija je mišićna slabost.

Visok krvni pritisak
Studije na životinjama pokazuju da nedostatak magnezijuma može povećati krvni pritisak, što je snažan faktor rizika za srčane bolesti.

Povezani sadržaj:  VISOKA TEMPERATURA, MUČNINA, NERVNA NAPETOST: Pijte čaj od riže – “Putnički čaj” (RECEPT)

Astma
Nedostatak magnezija ponekad se primjećuje kod pacijenata sa teškom astmom. Pored toga, nivoi magnezija imaju tendenciju da budu niži kod osoba s astmom nego kod zdravih ljudi. Istraživači vjeruju da nedostatak magnezija može prouzrokovati nakupljanje kalcijuma u mišićima koji oblažu disajne puteve pluća. To dovodi do stezanja dišnih puteva, otežavajući disanje.

Nepravilan rad srca
Među najozbiljnijim simptomima nedostatka magnezija je srčana aritmija ili nepravilan rad srca. Simptomi aritmije su u većini slučajeva blagi. Često nema nikakvih simptoma. Međutim, kod nekih ljudi može izazvati lupanje srca i pauze između otkucaja srca.

Ostali mogući simptomi aritmije uključuju vrtoglavicu, otežano disanje, bol u prsima ili nesvjesticu. U najtežim slučajevima, aritmija može povećati rizik od moždanog udara ili zatajenja srca.

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: