KILOGRAM 450 DINARA! GORŠTACI PRONAŠLI ODLIČAN NAČIN ZA ZARADU: Lako se bere, a robe nikad dosta! Više se isplati od maline

| November 20, 2023 | 20:18 | 122 | 0

Cena za kilogram maline proteklog leta bila je 190 dinara, a kilogram plodova kleke ove jeseni košta 450 dinara.

Branje klekovih bobica u novovaroškim selima već je postala tradicija, ali i način na koji su gorštaci pronašli zaradu. Početna cena ovog šumskog ploda po kilogramu bila je 300, a već sada 450 dinara. U vreme kada “srade” letinu, tokom jesenjih dana, gorštaci sa visova Murtenice i Zlatara najviše vremena posvećuju kleki, četinaru na kome rađaju plave bobice, a u ovom kraju raste u izobilju.

Novovarošani se već duži niz godina bave ovim poslom, pa su savladali način i tehniku branja, i kako kažu pronašli su najjednostavniju metodu.

– Mnoge zanima i čude se kako to beremo kleku, kako nas ne bodu njene četine i uopšte kako bobice opadaju sa grana? Odgovor je jasan, kao i za sve potrebno je znanje. Svaki berač ima posebno svoju metodu branja, ali kao najbolja pokazala se metoda pomoću plastične posude i gumenih ili kožnih rukavica – objašnjvaju berači i dodaju:

– Prilikom branja posuda se prisloni uz stablo kleke, a rukavicama lagano skidaju zreli plodovi (bobice). Nakon toga ubrana količina se veje, kako bi se očistila od iglica i prašine. Tek tada su plodovi spremni za tržište.

 

Posao, kažu, nije težak, ali je najvažnija volja za radom, rutina se stiče vremenom, a robe nikada dosta. Rod kleke varira iz godine u godinu, a najveći rod je svake treće godine. Ponekad se desi godina da roda nema ni za lek.

Povezani sadržaj:  OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK JEZIKA: Ako primijetite ovo u ustima, TO JE ALARM ZA UZBUNU I HITNO LJEKARU!

Od kleke Gorštaka u svetu se pije džin.

Količine ovih čarobnih bobica, koje beru srpski planinci, koriste se jednim delom u farmaceutskoj industriji, ali i za proizvodnju egzotičnog pića džina, popularnog u celom svetu.

(Kurir.rs/Telegraf)

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: