Često ste umorni i stalno bi nešto grickali? Evo u čemu je problem i NIJE NAIVNO!

| December 3, 2023 | 14:54 | 252 | 0

Kalijum je vrlo važan mineral, ključan za mišićnu snagu, funkcionisanje nervnog i zdravlje kardiovaskularnog sistema. Pored preporučene dnevne doze od 4.700 mg, može se desiti da kalijum u organizmu padne. Pre svega valjalo bi da prekontrolišete krvnu sliku, a uz to pripazite i na ove pokazatelje.

Stalno ste umorni

Svakoj ćeliji u organizmu je potrebna određena količina kalijuma da bi pravilno funkcionisala. Zato manjak kalijuma dovodi do brzog zamaranja. Ukoliko se posle uobičajene fizičke aktivnosti jako brzo umorite i dugo ne možete da se oporavite, a dovoljno spavate, možda je problem u niskom nivou kalijuma.

Visok krvni pritisak

Kalijum pomaže kod opuštanja krvnih sudova. Bez dovoljno kalijuma, krvni sudovi su zategnuti, što može dovesti do porasta krvnog pritiska. Zato ga proveravajte redovno, pa ukoliko vam je konstantno visok, vreme je da proverite krvnu sliku.

 

 

Jedete mnogo grickalica

Ukoliko po ceo dan ne ispuštate kesicu čipsa ili neke druge slane grickalice, znajte da vam je kalijum najverovatije opao. Slani proizvodi su bogati natrijumom koji utiče na povečanu potrošnju kalijuma.

Kruti mišići i česti grčevi

Kalijum reguliše gipkost i fleksibilnost mišića. Ako primetite da su vam u poslednje vreme mišići kruti ili često imate grševe, to može biti znak niskog nivoa kalijuma.

Povezani sadržaj:  SODA BIKARBONA ZA HEMOROIDE: Mogu da se povuku sami, važno je da uradite 2 stvari

Zatvor i neuredna probava

Nizak nivo kalijuma usporava funkcije organizma, a između ostalog i funkcionisanje probavnog sistema. Nadutost i zatvor mogu biti posledica različitih faktora, a jedan od njih je i nizak nivo kalijuma.

Zamagljen pogled i vrtoglavice

Usporen rad srca dovodi do manjka kiseonika koji dolazi do ćelija u organizmu, što može da izazove vrtoglavicu, a ponekad i osećaj kao da ćete se onesvestiti. Nizak nivo kalijum svakako nije jedini uzrok ovoga, ali jeste jedan od mogućih.

(Izvor: zena.blic.rs / healthexpertgroup.com)

Kategorija: Uncategorized

Napisite svoj komentar na clanak: