Da li se neka BUĐAVA hrana može jesti ili se sva mora baciti

| December 4, 2023 | 23:00 | 172 | 0

Buđava hrana ne znači nužno i pokvarena hrana. Neke namirnice, čak i ako su se ubuđale, sigurne su za jelo, a neke ne.

Svi smo imali raspravu u kući oko hrane – nešto je buđavo, vi kažete da to treba baciti, a suprug da je potrebno samo buđ ukloniti i da je jelo sigurno. Ko je upravu? Oboje?

Da li ste učinili ispravno kada ste pojeli onaj buđav hleb ili šunku ili sir? Ne govorimo o sirevima sa zdravom plesni, već buđi koja se pojavljuje na hrani. Naučite šta je bezbedno pojesti kada je buđavo, a kada vam trbuh “pleše” od gladi.

Najčeše smo imali situaciju sa buđavim hlebom. Događalo se da buđ odstranimo i hleb pojedemo. Ali, nismo baš ispravno postupili. Jer, odrezali smo samo vidljivu buđ, a nije sva buđ na hlebu vidljiva.

Ta buđ širi svoje žilice nevidljive ljudskom oku kroz celi hleb. Ako je hleb premekan i porozan buđ se verovatno proširila. A kada buđ postane vidljiva verovatno je već “obuzela” celi hleb, tako da je moguće da jedete buđav hleb, a da to i ne znate.

Buđ sa sobom može nositi niz otrovnih i toksičnih materija, koje mogu izazvati alergijske rekacije i respiratorne probleme. Hleb koji je već poprilično star i izgleda “sumnjivo” svakako bacite.

Povezani sadržaj:  Mislila je da ulazi u menopauzu, a onda je saznala da ima rak debelog crijeva: EVO KOJI SIMPTOM JE PRVO OSJETILA

Opasno buđava hrana

Sa mlečnim proizvodima budite posebno oprezni. Ni svi tvrdi sirevi nisu sigurni. Ako se na njima pojavi buđ u većini slučajeva ih trebate baciti (ako su pitanju komadići). Isto važi i za jogurt i krem sireve. Čak i mala, površinska buđ ukazuje na to da se buđ razgranala, a vi je ne možete videti. Čak i ako vam se učini da mlečni proizvod miriše dobro, bacite ga.

Džemovi i želei bi trebali biti bačeni ako se preko njih uhvati buđ, koja može da proizvodi mikotoksin, od kog možete da se razbolite.

Buđ u voću i povrću se brzo širi. Moguće je da vam se čini da je sve uredu, a da se buđ pojavila na dnu ladice u frižideru. Ako to primetite obavezno ga bacite (krastavci, paradajz, breskve, bobičavo voće, …). Proverite i drugo povrće koje je bilo u blizini, jer se, kao što smo istakli, buđ brzo širi.

Ako vam se učini da je puter od kikirikija (ili orašasti plodovi) buđav obavezno ga bacite, kao i, naravno, slaninu, salame i hrenovke.

Ostatke hrane, na kojima se uhvatila buđ, obavezno bacajte bez razmišljanja.

A šta možemo jesti

Postoji i neka hrana koju možemo jesti, ako uklonimo buđ i ako nije u potpunosti pokrivena sa buđi.

Povezani sadržaj:  Za 60 sekundi možete da uništite sve vaške u kosi!

Suvo meso, suve kobasice, sušena šunka – za ovu hranu je normalno da ima malu površinsku buđ. Uklonite je, i ako meso ne miriše neobično, ovu hranu možete jesti.

Tvrdi sirevi koji se prave bez plemenite plesni su dosta gusti, pa buđ ne može da prolazi tako brzo i lako. Za sireve poput pekorina, parmezana i čedara samo skinite površinski deo – odrežite oko 2 cm ispod buđi i to odstranite. Pazite samo da ne prenesete buđ na nož i na druge, neoštećene, delove sira.

Čvrsto voće i povrće. Tu mislimo, slično kao i sa sirevima, na voće i povrće koje ima gustu strukturu – paprike, mrkve, kupus … Na isti način kao i kod sireva uklanjate buđ.

KutakNet

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: