Guarana – Pomaže skidanju celulita i mršavljenju, mokraćnih infekcija, dijareje, bolnih menstruacija, glavobolja… (RECEPT)

| December 6, 2023 | 16:55 | 84 | 0

Guarana (lat. Paullinia cupana) predstavlja zimzelenu (puzeću) biljku, iz porodice javor, poreklom iz amazonskih šuma, a naročito je zastupljena u severnom Brazilu i Venecueli, zbog odgovarajuće klime (razvitku guarane pogoduje amazonska klima, dakle, tropske temperature i obilne kiše). Nastala je u 17. veku, kada su evropski misionari, videli Brazilce kako su, jedući bobice guarane, prepuni energije. To je žbunasta biljka, koja može narasti do 12m, a zbog svog karakterističnog izgleda (raste u grozdovima, u vidu crvenkastih plodova u kojim se nalazi beli sloj) podseća na oči. Obzirom da je, kao što smo pomenuli, guarana zastupljena najčešće i u Brazilu, ovu biljku, nazivajući je „eliksirom mladosti“, Brazilci konzumiraju od najranijeg detinjstva i njoj pripisuju svoju dugovečnost i kožu bez bora. Seme i smola guarane mogu se naći u obliku praha, tableta, kapsula, čaja…
Lekovita svojstva guarane
Lekovita i korisna svojstva guarane su mnogobrojna. Ona je moćni sagorevač masti, obzirom da sadrže fitohemikaliju teobromin i time potpomaže skidanju celulita i mršavljenju, smanjujući pritom apetit i osećaj gladi. Osim ove, sadrži druge fitohemikalije (saponin, tanin, katehin) koje su saveznici u sprečavanju mnogih oboljenja. Takođe, ukoliko imate problema sa crevima i tu će vam pomoći, smanjujući upalne procese, čistI creva. Osim toga, korisna je i kao diuretik, ali i kod lečenja mokraćnih infekcija, dijareje, bolnih menstruacija, glavobolja, opuštanja bronhijalnih mišića, a i kod buđenja libida oba pola (smanjuje teskobu i štiti neurone). Ako imate problema sa krvnim ugrušcima ili sa niskim pritiskom, lekari će Vam preporučiti konzumiranje guarane, dok se, pak, kod osoba sa povišenim pritiskom, konzumiranje iste ne preporučuje.
Njeno korišćenje, stručnjaci povezuju i sa prevencijom karcinoma. Poznata je i kao stimulativno sredstvo, pa je možemo naći u mnogim energetskim napicima. Guarana u sebi sadrži kofein (od 3 do 7%), znatno više od kafe, pa je često koristimo kako bismo savladali fizički ili psihički umor.

Povezani sadržaj:  9 ZNAKOVA NA TIJELU UKAZUJU DA IMATE KRVNI UGRUŠAK: Može doći do vašeg srca i pluća, ODMAH REAGUJTE!

Izaziva i nesanicu, zbog prevelikog sadržaja kofeina, pa je vrlo dobro poznata kako studentima, tako i onima koji rade noću i uz pomoć guarane, ostaju budni i koncentrisani, mnogo duže, nego nakon konzumiranja kafe (razlog tome je što se kofein iz guarane sporije oslobađa i time se produžava njegovo dejstvo). Bitno je pomenuti još jednu prednost guarane, u odnosu na čaj i kafu, a to je da ona ne izaziva negativna dejstva, kao što su ubrzan rad srca, kao i ubrzan puls. Ipak, ukoliko ne želite da imate nesanicu, nemojte je koristiti u poslepodnevnim satima. Iako smo nabrojali mnoga pozitivna svojstva ove korisne biljke, zbog visokog sadržaja kofeina, preporučuje se umerenost u korišćenju, jer u suprotnom može izazvati insomniju, razdražljivost i razne druge probleme nervnog sistema.
Lekovita svojstva:

 

Kosa raste kao luda i ne ispada! Tajna je ovdje
Kossalin
Popijte ga prije spavanja – ujutro će zatvor zauvijek nestati!
Gastro Normal

Da li imate više od 80 kg? Doći ćete do 56 kg! Zapišite recept
Quick Fit

Varikoz i trombi nestali za 3 dana! Radila to svake večeri
Varcosin
čisti creva i štiti organizam od raznih oboljenja
pomaže kod niskog krvnog pritiska
pomaže kod glavobolje i migrene
povećava nivo energije
pomaže kod psiho – fizičkog umora
služi kao prevencija nastanka krvnih ugrušaka
služi kao srčani stimulans
pomaže mršavljenju i skidanju celulita
poboljšava libido
pomaže kod bolnih menstruacija
Recept sa guaranom, za tonik koji će Vam dati snagu i dodatnu energiju za naporne situacije.
Sastojci:
Pola kašičice praha od guarane
3dcl vode
Pola kašičice dekstroze
Način pripreme:
Pola kašičice praha od guarane i pola kašičice dekstroze pomešati sa 3dcl vode i popiti.
Izvor: brzadijeta.com

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: