GLAVNI SIMPTOMI ANEMIJE NE SMIJU SE IGNORISATI: Evo koje namirnice poboljšavaju hemoglobin

| March 13, 2024 | 20:40 | 11 | 0

Hemoglobin može biti nizak kod osoba koje imaju manjak nutrijenata, kod onih koji boluju od bubrežnih bolesti i raka, kod trudnica i tokom menstruacije, piše Stil.kurir.rs.
Stoga je upravo za te grupe ljudi, naročito za žene, jako bitno da konzumiraju namirnice koje obiluju gvožđem. Dugotrajno nizak nivo hemoglobina vodi do stanja anemije
Anemija je stanje u kojem osoba nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca sposobnih da prenesu potrebnu količinu kiseonika u tkiva u tijelu. Anemija obično nije bolest specifična za sebe, već nastaje iz drugih bolesti i može poslužiti kao signal da se ispod površine krije mnogo ozbiljniji problem.
Simptomi koji mogu ukazivati na anemiju:
umor
nepravilan rad srca
blijeda koža
vrtoglavica
nesvjestica
mučnina
glavobolja
kratak dah
bolovi u grudnom košu
hladne šake i stopala

Liječenje anemije zavisiće od toga koji je njen uzrok, ali ono najčešće, pored terapije suplementima ili neke druge terapije, podrazumijeva i uvođenje raznovrsne ishrane koja je bogata gvožđem, ali i drugim hranljivim materijama kao što su između ostalog vitamini B12 i B9.

Preporučene namirnice:
iznutrice
pečurke
sušeno voće
žumance
riba – posebno tunjevina, školjke
mahunarke
rotkvice
meso – posebno pileće i ćureće

Povezani sadržaj:  OSTEOPOROZA - BOLEST KOJA MUČI SKORO SVE STARIJE OSOBE U SRBIJI: Evo koja hrana će vam POMOĆI da se LAKŠE KREĆETE

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: