NE KAŽE SE DŽABA “ZDRAV KO DREN”: Ova biljka je lekovita od kore, pa do ploda

| March 4, 2024 | 17:18 | 1,419 | 0

Svi smo čuli za izreku: ,,Zdrav ko dren“, koja je nastala zbog biljke čija lekovita dejstva su poznata od davnina. Stari Grci su još pre 7000 godina koristili dren (Cornus mas).
Zbog ploda koristio se u ishrani ali i zbog tvrdog drveta koji je služio za izradu alata, lukova i strijela.

LEKOVITA SVOJSTVA DRENA:

Dren (Cornus mas) je vrlo efikasan u lečenju mnogih bolesti kao što su: anemija, boginje, bolesti bubrega, dijabetesa, hemoroida, lečenju grla i kod zarastanja rana. Plod drena sadrži antioksidanse koji štite od slobodnih radikala. Takođe sadrži i antocijane koji imaju protivupalno dejstvo kao i antioksidaciono. Dren pomaže i kod tegoba sa crevima kao što su: upala debelog creva, bolest probavnog trakta, dijareja i krvarenja polipa.

RECEPTI OD DRENA

Mnoge poslastice poput slatko, dzema, kompota i soka od drenjaka se pravi od istoimenog voća. Jako je ukusno i lekovito istovremeno. Dren spada u bezglutensku hranu, a u zemljama na Mediteranu se plodovi koji nisu sazreli čuvaju u slanoj vodi kao masline.

U zemljama poput Italije i Francuske se dren gaji na plantažama i od nje se pravi vino dok se u planinskim delovima Srbije i BiH priprema rakija.

SOK OD DRENJINE

Na listopadnom drvetu drena rastu drenjine. Nezrele drenjine su toliko kisele da se ponekad skupljaju usta. Zreli drenjci se beru u periodu od avgusta do oktobra uz pomoć sprave koja se koristi za okoštavanje trešanja i višanja. Ranije je sok od drena bio narodni lek.

Povezani sadržaj:  PREPORUČEN OD SVJETSKIH DOKTORA: Potpuno obnavlja vaše kosti, tetive, ligamente i zglobove za 1 mjesec!

Davao se pre svega deci i malokrvnim osobama.

Ovaj sok je jako delotvoran u rešavanju stomacnih problema a takođe ubija bakterije i stiti organizam. Sok od drena je bogat mineralima poput cinka, kalijuma, bakra, magnezijuma, natrijuma i gvožđa.

Pravi se na sledeći način: U 1kg samlevenih plodova drena naliti 2l vode i dodati šećera po ukusu (optimalno je 2 kg ali može više ili manje) i potom ostaviti 24 sata da odstoji.

Po želji se može dodati limun da bi se podstakla dodatno aroma.

LIKER OD DRENJINE

Pored ostalih proizvoda koji se pripremaju od drenjina u nasoj narodnoj medicini je jako poznat i liker od drenjina. On je odličan u rešavanju problema urinarnog trakta, oboljenja bubrega, za lečenje hemoroida, lečenja malokrvnosti i može se koristiti kao lek kod dijabetesa.

Evo recepta za pripremu likera od drenjina sa rakijom: Trebat će nam 1,5kg drenjina, 1,5kg šećera, 500ml rakije i 2l vode. Plodove drenjina je potrebno oprati i posle staviti na krpu da se osuše. Potom u šerpi pomešati sa šećerom i vodom pa ostaviti preko noći. Onda se kuva izmedju 30 i 60 minuta na tihoj vatri.

Kada se prohladi dodati rakiju i opet se ostavlja da prenoći. Liker pored toga što je zdrav je i pravo osveženje u svakoj prilici. Najbolje je da se pije rashladjen jer se tada oseti pun ukus voća. Pije se jednom ili dva puta dnevno po pola male rakijske čaše.

Povezani sadržaj:  DR ČUBRILO OTKRIVA KAKO PRIRODNIM PUTEM OČISTITI ŽUČNU KESU: "Uzimajte ovo svako jutro i veče, evo u čemu je tajna"

Od drena se pored likera i soka mogu spremiti razne poslastice poput dzema i slatkog i čajeva.

Priprema džema od drena je sledeća: Količinu sami određujete, drenjine preliti proključalom vodom i sačekati 10 minuta da prođe pa procediti.

Potrebno ih je popasirati i odvojiti koščice od ploda. Potom dodati šećer i kuvati na tihoj vatri 3 sata. Kada se dobije ujednačena i karamelizovana masa znači da je dzem spreman.

Za slatko od drena treba sipati 1,5 kg šećera i kilogram drenjaka pa preliti sa tri čaše vode. Kuvati dok se šećer ne istopi, onda ga pokriti krpom i ostaviti 12 sati da odstoji.

Još jedan recept jeste čaj od drenjina za koji je potrebno 3 kašike osušenih drenjaka koje treba kuvati na tihoj vatri 10 minuta. Ostaviti 20 minuta sa strane pa procediti.
Čaj od drenjine odlično posluži kod stomačnih tegoba.

Izvor: majkapriroda.com

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: