OVA ZDRAVA NAMIRNICA REŠIĆE PROBLEME SA ZATVOROM: Potrebno je OVOLIKO GRAMA svakog dana i nemate razloga za brigu

| March 12, 2024 | 22:40 | 159 | 0

Problemi sa zatvorom mogu nastati iz nekoliko razloga, ali nedovoljno unošenje vlakana nalazi se pri samom vrhu spiska

Najbolji dnevni unos vlakana je između 28 i 34 grama, a povećanje unosa vlakana u organizam najjednostavnije se može učiniti promenom ishrane.

Dijetetičarka Erika Barera istakla je jednu namirnicu za koju tvrdi da je najbolja u rešavanju problema sa zatvorom.

Namirnica koju izdvaja su ovsene pahuljice, koje mnogi vole da jedu kao doručak.

Poznato je da su vlakna dobra za organizam i da pomažu kod problema sa zatvorom, a u ovsenoj kaši se nalaze čak dve vrste vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva.

Dijetetičarka Erika Barera objašnjava da su “nerastopljiva vlakna gruba vlakna koja podstiču izlučivanje vode i sluzi u crevima, što daje laksativni učinak, dok raastvorljiva vlakna stvaraju gel i imaju visoku sposobnost zadržavanja vode, koja povećava i omekšava stolicu u debelom crevu te olakšava pražnjenje”.

Upravo zato mnogi stručnjaci preporučuju konzumiranje ovsene kaše za doručak kako bi se odmah uticalo na zdrav rad creva. Osim zdravstvene dobrobiti, ovsena kaša je i vrlo ukusna te može da se kombinuje s voćem ili raznim orašastim plodovima.

Jedna šoljica ovsene kaše ima osam grama vlakana, prenosi Eating Well.

Ako želite zdraviji crevni mikrobiom, unos više vlakana jedan je od najboljih načina za to. Ovsena kaša sadrži dobar izvor vlakana, posebno beta-glukana, koji ima zdravstvene dobrobiti.

Povezani sadržaj:  KOJI SU ZNAKOVI DA STE POPILI PREVIŠE KAFE? Nutricionista otkriva ŠTA JE FATALNO po vaše zdravlje, VODITE RAČUNA

“Beta-glukan se fermentiše u crevima i stvara bakterijsku raznolikost, što može pomoći u poboljšanju crevnog mikrobioma smanjenjem upalnih svojstava i povećanjem imuniteta”, objašnjava Barera.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: