OVAJ LEK RASTE PORED PUTA, A DONOSI ZDRAVLJE U KUĆU: Čaj od njenih LISTOVA rešiće vas TEŠKIH TEGOBA

| March 12, 2024 | 23:02 | 713 | 0

Jagorčevina nije dovoljno iskorišćena, iako je veoma vredna lekovita biljka. Ima dugu istoriju upotrebe kao lek

Jagorčevina se veoma lako uzgaja, pa se često može videti u rano proleće u baštama i na balkonima. Odgovaraju joj niske temperature i izuzetno je otporna na hladnu zimu, a to samo znači da je tokom leta treba zaštiti od jarkog sunca.

Lekovita svojstva jagorčevine

 

Od lekovitih materija jagorčevina sadrži: natrijum, kalcijum, saponin, primaverin, primulaverin, a u samom cvetu flavonoide. List sadrži mnogo vitamina C, te karoten, kristalizovane jaglačne kiseline.

Jagorčevina nije dovoljno iskorišćena, iako je veoma vredna lekovita biljka. Ima dugu istoriju upotrebe kao lek.

Čajevi za razne tegobe

Jagorčevina

Nesanica i glavobolja: potrebno je 50 grama jagorčevine, 25 g lavandinog cveta, 10 g hmelja i 15 g kantariona. Do vrha punu kašiku ove mešavine prelijte sa 1/4 l vrele vode i ostavite da odstoji tri minuta. Proceđen čaj se pije zaslađen medom, dok je vreo, pred spavanje.

Prehlada i suvi kašalj: 50 g usitnjenih cvetova jagorčevine prelije se litrom ključale vode i ostavi da odstoji pola sata. Procedi se u stakleni bokal i pije pet šoljica dnevno.

Prolećni umor: usitni se 10 grama suvog korena jagorčevine, 10 g cvetova majčine dušice i 10 g anisa. Mešavina se prelije sa 2,5 decilitara kipuće vode i procedi. Pije se jedna šolja dnevno.

Povezani sadržaj:  SVRBI, PEČE, BOLI: Evo Kako Da Izliječite Hemoroide KOD KUĆE, Spas Je Na Dohvat Ruke

Sve ređa u prirodi, češća u vrtu

U prirodi jagorčevina raste na livadama, proplancima i šumama, od marta do maja, ali je zbog ljudskog nemara – prekomernog i nepravilnog branja, znatno proređena i može da se nađe veoma malo njenih prirodnih staništa. Međutim, danas se jagorčevina uzgaja kao hortikulturna biljka, sa više stotina „pripitomljenih“ vrsta, varijeteta i hibrida, koji se razlikuju po boji, obliku i periodima cvetanja, pišu Lepote Srbije.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: