STRUČNJACI OTKRILI ŠTA ĆE VAS NAJBOLJE SAČUVATI OD KRPELJA: Već su se pojavili, a u ovom mesecu su NAJAKTIVNIJI

| March 12, 2024 | 22:53 | 388 | 0

Ukoliko primetite krpelja, odstranite ga – ali oprezno!

Krpelji su obično najaktivniji od aprila do septembra, ali lekari već sada upozoravaju da ih ima u većem broju i da je neophodno obratiti pažnju ukoliko boravite na nepokošenim travnatim površinama.

Kako se zaštititi?

 

Vakcina zasad ne postoji, ali zato postoje mnoge mere opreza koje se mogu preduzeti. Krpelji se uglavnom nalaze na biljkama visine između 60 i 80 centimetara, a mogu i da padnu s drveća. Zato bi, nakon boravka na zelenim površinama, trebalo pregledati celo telo i odeću.

Ukoliko primetite krpelja, odstranite ga – ali oprezno! Treba ga odstraniti mehaničkim putem, pincetom, i to tako da se deo kože gde je krpelj zahvati pincetom koja se okreće levo-desno (ne u pravcu suprotnom od kazaljke na satu, kako se ranije radilo). Zaboravite na savete da nečim namažete krpelja, jer se on onda guši i povraća, i izbacuje u vaš organizam bakteriju uzročnika lajmske bolesti, koja se dotad nalazila u njegovim crevima.

Krpelj

Nakon što ste odstranili krpelja, mesto uboda premažite sredstvom za dezinfekciju i posmatrajte ga tokom narednih mesec dana. Ukoliko se javi promena na koži, smesta se obratite lekaru; nemojte na svoju ruku uzimati antibiotike. Terapiju koju prepiše lekar dosledno sprovedite – promena na koži povlači se posle nedelju dana, ali ako svojevoljno prekinete terapiju, može doći do drugog ili trećeg stadijuma bolesti.

Povezani sadržaj:  Ovim, na prvi pogled 'šašavim' receptom popravite željezo u krvi za samo nekoliko dana

Krpelj na čoveka može da pređe i sa psa, ali samo dok je još na dlaci – jednom kad je uboden u kožu, ne ide dalje. Isto tako, treba znati i da osoba zaražena lajmskom bolešću ne prenosi infekciju na zdravu osobu. Još jedna stvar koju treba znati: ako lekar posumnja na lajmsku bolest, sva ispitivanja vrše se u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja, a troškove laboratorijskog ispitivanja pokriva socijalno osiguranje.

Nadamo se da vas ovaj tekst neće odvratiti od uživanja u prirodi. Slobodno uživajte – samo kasnije pogledajte da vam se nije nakačio nezvani gost (i bez panike – setite se da nisu svi krpelji, čak ni većina njih, zaraženi uzročnikom lajmske bolesti); ako jeste – uklonite ga, i posmatrajte ubodeno mesto da biste videli hoće li doći do promene (verovatno neće). Znači, samo malo opreza, i možete da uživate do mile volje.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: