UJED PAUKA MOŽE BITI SMRTONOSAN ZA OVU GRUPU LJUDI: Ako osetite ove SIMPTOME, TROVANJE je uveliko počelo

| March 13, 2024 | 20:27 | 11 | 0

Pauci nisu agresivne životinje i ujedi su zapravo slučajni, a događaju se tokom obavljanja poslova u bašti, kampovanja, sedenja u travi, kod radova sa senom i vinovom lozom, boravkom u napuštenim objektima i slično.

Ugriz pauka je obično neprimetan ili se oseti tek blag bol. Obično su bezazleni jer većina paukova nema dovoljno jaka klješta da probiju kožu, ali se smatra da su gotovo svi otrovni.

Trovanje paukovim otrovom naziva se arahnidizam, araneidizam ili araneizam. Latrodektizam je najvažniji deo araneizma i predstavlja niz simptomima izazvanih delovanjem otrova pauka Latrodectus tredecimguttatus, (crna udovica). Otrovni aparat latrodektusa sastoji se od šupljih štipaljki, otrovnih žlezda i njihovih izvodnih kanala.

Štipaljkom pauk probije kožu i iz unutrašnjosti žlezda ubrizga otrov u telo žrtve (čovek). Neurotrofni otrov, sastavljen od toksalbumina i lipoproteina s fosfolipidima, deluje na autonomni i centralni nervni sistem, centralno i periferno.

Pauk

Pojava prvih simptoma

Od trenutka ugriza do pojave prvih simptoma protekne desetak minuta do jednog sata. Bol počinje u regionalnim limfnim čvorovima, a potom se širi.

Bolesnik oseća stezanje i pritisak u grdunom košu, koža je oznojena, uz grčenje mišića. Kasnije bol popušta uz osećaj žarenja u tabanima.

Trećeg dana bolesnik se obično oseća mnogo bolje, ali još uvek ističe bolove u stopalima i žarenje u tabanima, oseća trnjenje i glavobolju. Posle nekoliko dana kod nekih bolesnika može se uočiti osip na koži.

Povezani sadržaj:  OBRATITE PAŽNJU: Ovo su upozoravajući znakovi da vam je jetra skoro potpuno istrošena

Kod nelečenih pacijenata simptomi traju u proseku sedam dana, a kod nekih i kraće ili znatno duže, sve do tri nedelje.

Smrtni ishod je retkost, ali kod nekih bolesnika, naročito srčanih i onih s visokim pritiskom, mogu nastupiti komplikacije koje mogu da prouzrokuju smrt.

U lečenju latrodektizma primenjuju se simptomatska (mišićni relaksansi, analgetici i kalcijum) i specifična (antitoksin) terapija. Uvek nakon ujeda crne udovice je potrebno obratiti se lekaru.

Nakon ujeda pauka uvek je potrebno kožu na mestu ugriza oprati, dezinfikovati i staviti hladnu oblogu. U slučaju crvenila i otoka potrebno je namazati kortikosteroidnu kremu,a u slučaju infekcije i gnoja potrebno je namazati antibiotskom kremom koju prepisuje lekar.

Kod dece je uvek potreban pregled pedijatra, a kod odraslih osoba stručan pregled je neophodan u slučaju ugriza crne udovice ili kod jače lokalne reakcije kože na ujed nekog drugog pauka, u pojavi sistemske reakcije ili koprivnjače.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: