5 SVAKODNEVNIH NAVIKA MOGU DA DOVEDU DO ČIRA NA ŽELUCU! Neke obožavate, a onda kreće bol koji “peče”

| April 29, 2024 | 22:42 | 102 | 0

Svakodnevne navike mogu da povećaju rizik od nastanka čira na želucu!

Čir na želucu, takođe poznat i kao peptički ulkus, predstavlja ranicu na sluznici digestivnog trakta. Simptomi mogu da budu bol u vidu pečenja, koji se javlja odmah ili sat vremena posle jela, nadutost, mučnina, povraćanje, crna stolica, povraćanje crnog sadržaja itd. Postoji pet svakodnevnih navika koje mogu da povećaju rizik od nastanka čira na želucu. Evo o kojima je reč:

Neredovni obroci
Preskakanje obroka može da poremeti ravnotežu lučenja želudačne kiseline i procesa varenja u želucu. Izostanak obroka dovodi do toga da želudac bude prazan duže vreme u prisustvu lučenja kiseline. Ova povećana kiselost ima potencijal da ošteti zaštitnu sluznicu želuca, zbog čega je veća verovatnoća da se formiraju čirevi.

Začinjena hrana
“Dok začinjena hrana može da poboljša ukus hrane, ona takođe može i da pogorša probleme sa želucem ili čak da izazove čireve. Začinjena hrana može da izazove bol ili nelagodnost jer uključuje supstance kao što je kapsaicin, koji može da iritira sluznicu želuca i podstakne proizvodnju želudačne kiseline. Jedite manje začinjenu hranu ako imate stomačne probleme. Ovo smanjuje rizik od simptoma”, kaže dr Menges Borkar, gastroenterolog.

Prekomerni unos kofeina
Mnogi ljudi piju dosta kafe da bi bili fokusirani na posao. S druge strane, konzumiranje previše kofeina, koji se nalazi u čaju, kafi, energetskim napicima i nekim lekovima, može da dovede do toga da želudac proizvodi veće nivoe kiseline. Ovaj višak kiseline može da ošteti zaštitnu sluznicu želuca, povećavajući rizik od nastanka čira. Izbor napitaka bez kofeina i smanjenje unosa kofeina može da pomogne u smanjenju ovog rizika.

Povezani sadržaj:  DERMATOLOG OTKRIO POSLE KOLIKO BRISANJA TREBA MENJATI PEŠKIRE: Retko ko se drži ovoga, a tako se navlače BOLESTI

Hronični stres
Stres je normalan deo savremenog života, ali može da ima negativne efekte na creva i druge probleme fizičkog zdravlja. Stres uzrokuje da telo oslobađa više kortizola, hormona koji može da oslabi sluznicu želuca i izazove povećanje lučenja želudačne kiseline. Hroničan stres može da naruši zaštitnu sluznicu želuca, povećavajući rizik od razvoja čira. Vežbe dubokog disanja, meditacija i druge metode za smanjenje stresa, kao i hobiji, mogu da pomognu u smanjenju stresa i zaštiti zdravlja stomaka.

Pušenje
Pušenje ima negativan uticaj na creva, pluća i kardiovaskularni sistem. Zbog jedinjenja u duvanskom dimu, sluznica želuca može da postane manje otporna na štetne efekte želudačne kiseline. Prema tome, kod pušača je veća verovatnoća da će razviti čir na želucu nego kod nepušača. Da biste smanjili rizik od nastanka čireva i poboljšali opšte zdravlje, neophodno je da prestanete da pušite.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: