DA LI JE LOŠE AKO NEMATE VELIKU NUŽDU SVAKI DAN? Odgovor gastroenterologa je mnogo KOMPLIKOVANIJI nego što ste mislili

| April 30, 2024 | 08:00 | 258 | 0

Šta znači ako nemate veliku nuždu svaki dan?

Da li ste znali da se pravilnim pražnjenjem creva smatraju odlasci u toalet od tri puta dnevno do tri puta nedeljno? Činjenica je da mnogi ne idu u WC svakog dana, ali postavlja se pitanje da li je to razlog za brigu. Kako se ispostavilo, odlazak u toalet može da bude komplikovaniji nego što mislimo. Pre svega, ne postoji utvrđen preporučeni broj pražnjenja creva.

Gastroenterolog dr Babak Firozi u intervjuu za verywellhealth.com podseća da svako od nas ima svoj individualni raspored. I to je ono što bi trebalo da nas zanima. Sve dok nema uznemirujućih promena ili poremećaja u našem individualnom ritmu i rutini odlaženja u toalet, ne moramo da brinemo. Prema rečima lekara, većina ljudi bez ozbiljnih zdravstvenih problema obično ima pražnjenje creva između tri puta dnevno i tri puta nedeljno. Međutim, ako se ne uklapate u ovu grupu, još uvek nemate razloga za paniku. Možda je vaš ritam malo drugačiji.

Velika nužda svakih nekoliko dana – razlog za zabrinutost?
Ne, kaže gastroenterolog. Sama učestalost ne bi trebalo da nas brine, osim ako nemamo problem sa zatvorom ili smo prethodno svakodnevno odlazili u toalet. Prema tome, nemogućnost pražnjenja creva svaki dan ne mora automatski da znači da postoje problemi ili razlog za zabrinutost, ali postoje slučajevi.

Povezani sadržaj:  OVO SU ZNAKOVI DA VAM NEDOSTAJE VITAMIN D: Važno je da ih prepoznate na vrijeme

Retki odlasci u toalet mogu da ukažu na određena zdravstvena stanja koja mogu da utiču na zdravlje creva, uključujući funkcionalnu konstipaciju, sindrom iritabilnog creva, nelagodnost u stomaku, upalu želuca, stomačni virus ili inflamatornu bolest creva, Kronovu bolest.

Kako stručnjaci objašnjavaju, najvažnije je da ne osećate nelagodnost, bol ili druge probleme sa varenjem. Ako se ništa posebno ne dogodi i uvek imate nuždu svakih nekoliko dana, ništa se loše ne dešava. Međutim, ako vam ovo stanje nije prirodno, vreme je da potražite pomoć i proverite stanje vašeg digestivnog trakta.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: