KAKO UZG0JITI VREĆE PUNE KR0MPIRA: Otkrijte Iznenađujući Trik Koji Će Vas Zadiviti…

| April 25, 2024 | 22:37 | 111 | 0

Uzgajanje vlastitog krompira je istovremeno i korisno i zabavno. Poznat po svojoj svestranosti u kuhinji, ovaj osnovni usev se takođe može lako uzgajati na način koji štedi prostor koristeći vreće. Ova metoda ne samo da štedi prostor, već i značajno povećava prinose krompira.

Evo korak-po-korak vodiča o tome kako uzgajati vreće pune krumpira koristeći jednostavne, ali učinkovite tehnike kako biste osigurali obilnu žetvu.Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Prednosti uzgoja krompira u vrećama:

Efikasnost prostora: Idealno za male bašte ili čak balkone.
Lakoća žetve: jednostavno prevrnite vreću za žetvu, nije potrebno kopanje.
Upravljanje štetočinama: Smanjuje rizik od štetočina koje se prenose iz tla.
Kontrola tla: Omogućava stvaranje i održavanje savršenih uslova tla.

Sastojci koji su nam potrebni:
Velike, čvrste vreće
Visokokvalitetna zemlja za saksije
Sjeme krompira
Dobro truli stajnjak
Kanta za zalivanje ili crevo
đubrivo (opciono)
Vodič korak po korak za uzgoj krompira u vrećama

VODIČ ZA UZGOJ KROMPIRA KORAK PO KORAK:

Korak 1: Odaberite pravi sjemenski krompir
Odaberite certificirani sjemenski krumpir koji je poznat po svojoj produktivnosti i otpornosti na bolesti. Prije sadnje ostavite sjemenski krompir da nikne tako što ćete ga staviti na lagano i hladno mjesto.

Korak 2: Pripremite svoje vreće
Uzmite vreće i zarolajte stranice prema dolje tako da vreća bude otprilike polovina njene visine. Ovo olakšava dodavanje zemlje i sadnju krompira. Osigurajte da vreće imaju adekvatnu drenažu tako što ćete napraviti nekoliko rupa na dnu.

Povezani sadržaj:  OVAJ MATEMATIČKI ZADATAK ZA 4. RAZRED OSNOVNE IZAZVAO RASPRAVU GODINE NA INTERNETU: Svi se SVAĐAJU oko konačnog rješenja - postoje dva rezultata, a SAMO JE OVAJ TAČAN!

Korak 3: Položite zemlju i krompir
Započnite dodavanjem oko 4-6 inča mješavine zemlje za saksije i komposta ili stajnjaka na dno vreće. Postavite sjemenski krompir na razmak od oko 5 inča na vrh zemlje. Ovisno o veličini vreće, možete početi sa 3-5 sjemenskih krumpira.

Korak 4: Pokrijte i pričekajte
Nakon postavljanja sjemenskog krompira, prekrijte ga s dodatnih 4-6 inča zemlje. Vreću temeljno zalijte, vodeći računa da je tlo vlažno, ali da nije preplavljeno.

Korak 5: Nastavite sa dodavanjem zemlje
Kako biljke krompira rastu i dostižu visinu od oko 12 inča, namotajte strane vreće i dodajte još zemlje da pokrijete donju trećinu biljke. Ponavljajte ovaj postupak dok se vreća ne napuni. Ova metoda, poznata kao “obučavanje”, potiče stvaranje većeg broja gomolja duž zakopanih stabljika.

Korak 6: Zalijevanje i njega
Krompiru je potrebna konstantna količina vlage, pa ga redovno zalijevajte, posebno tokom sušnih perioda. Ako želite, nanesite uravnoteženo gnojivo sa sporim oslobađanjem svake četiri sedmice kako biste podržali rast.

Korak 7: Pazite na štetočine i bolesti
Redovno pregledavajte svoje biljke krompira na znakove štetočina ili bolesti. Uobičajeni problemi poput plamenjače krumpira mogu se ublažiti odabirom otpornih sorti i osiguravanjem dobre cirkulacije zraka oko vreća.

Korak 8: Žetva
Krompir je spreman za berbu kada lišće počne odumirati i žuti. U ovom trenutku prestanite zalijevati kako bi se krompir osušio nekoliko dana prije berbe. Za berbu, jednostavno prevrnite vreću i prosijte kroz zemlju kako biste sakupili svoj krompir.

Povezani sadržaj:  “UMJESTO DA 30 GODINA GRADITE KUĆU KOJA VAŠOJ DJECI NEĆE BITI POTREBNA, URADITE OVO”

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: