Ljekovita vodopija pročišćuje jetru i uravnotežuje šećer u krvi. Recepti i upotreba

| April 27, 2024 | 20:01 | 293 | 0

Vodopija je cijenjena i kao ljekovita biljka te kao divlje povrće koje se osobito preporučuje dijabetičarima zato što sadrži inulin, prebiotičko vlakno koje uravnotežuje razinu šećera u krvi.

Vodopija (poznata i kao cikorija, divlja loćika, konjska trava…) samonikla je biljka koja najčešće raste uz rubove putova i polja, a u mnogim zemljama se i uzgaja zato što se od njezina korijena dobiva nadomjestak za kavu.

Vodopija je cijenjena i kao ljekovita biljka te kao divlje povrće koje se osobito preporučuje dijabetičarima zato što sadrži inulin, prebiotičko vlakno koje uravnotežuje razinu šećera u krvi.

Što su probiotici, a što prebiotici?

Vodopija je bogata željezom i različitim gorkim tvarima koje potiču rad jetre, žuči i slezene.

Kako prepoznati i liječiti bolesti slezene

Zbog visokog sadržaja kalija vodopija ima i diuretski učinak. Stoga je čaj od vodopije od davnina poznat kao učinkovito sredstvo za čišćenje krvi. Priprema se tako da se 1-2 čajne žličice osušene biljke (korijen, listovi i cvjetovi) preliju s 2 dcl vrele vode. Pustite da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, a potom procijedite.

U prirodnoj medicini primjenjuje se i sok od svježih listova i korijena vodopije. Primjerice, njime se ublažavaju kožne upale i osip tako da se više puta dnevno nakapa na oboljela mjesta na koži te se nakapani sok pusti da se osuši. Svježi sok vodopije koristi se i za poticanje rasta kose.

Povezani sadržaj:  OVO JE SPAS ZA LJUDE STARIJE OD 50 GODINA: Zaustavlja smrt moždanih ćelija, liječi krvne sudove

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Registruj se danas, igraj besplatno narednih 10 dana!

[18+] Testiraj svoje veštine i isplati sebi zaradu pre nego avion odleti!
Sponsored by Midas
Midas logo
Oblozi od vodopijina soka preporučuju se protiv glavobolje te za umorne oči. Oblozima od svježih listova vodopije ublažavaju se kožne upale i čirevi.

Oblozi od svježeg lišća – ublažite bol i upale pomoću kelja, kupusa, trputca…

I.V.

Foto: Shutterstock

http://www.ordinacija.hr/zdravlje/biljke-lijece/ljekovita-vodopija-prociscuje-jetru-i-uravnotezuje-secer-u-krvi/

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: