MASNA JETRA JE OPASNA BOLEST KOJA NEMA SIMPTOME! Doktor otkriva kako da znate da li imate problem i kada je UZNAPREDOVAO

| April 30, 2024 | 15:50 | 781 | 0

Gastroenterolog upozorava na masnu jetru, bolest koja može da ima ozbiljne posledice.

Bolest masne jetre uzrokovana je nakupljanjem masti u jetri, ali najveći problem je što na početku ne izaziva simptome. To može da bude opasno, kaže gastroenterolog dr Saurab Seti, zato što vremenom može da dovede do trajnog oštećenja jetre. Ukoliko se ne leči, može da dovede do ciroze, otkazivanja jetre i drugih opasnih stanja.

“Bilo da je reč o alkoholnoj bolesti masne jetre ili nealkoholnoj bolesti masne jetre, simptoma uglavnom nema. Bolest se obično otkriva analizom krvi ili ultrazvučnim pregledom. Zato je to škakljiva bolest”, rekao je doktor na TikTok-u i istako da 50 odsto ljudi sa bolešću masne jetre ima normalne enzime jetre.

Pod rizikom od razvoja bolesti masne jetre su osobe sa porodičnom istorijom te bolesti, osobe koje pate od alkoholizma i osobe koje pate od metaboličkog sindroma, uključujući gojaznost, visoki krvni pritisak, dijabetes ili visok holesterol. Kada bolest uznapreduje, odnosno kada nastupi kasnija faza, mogu da se pojave simptomi. U pitanju su tup bol u stomaku, ekstremni umor, neobjašnjivi gubitak težine i slabost. Ako osetite bilo kakve simptome ili imate visok rizik od bolesti jetre, obratite se lekaru.

Povezani sadržaj:  Šta fali roditeljima koji kače dječje knjižice sa svim peticama? Da li liječe frustracije ili ispunjavaju svoje ambicije

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: