NA PIJACAMA SE PRODAJE BILJKA KOJA STVARA OPEKOTINE! Travar Momčilo otkriva koje su štetne, jednu Srbi obožavaju

| April 29, 2024 | 22:30 | 352 | 0

Koje biljke mogu da budu opasne za naše zdravlje otkrivaju naš poznati travar i dermatolog!

Jedno dete je završilo prvo kod dermatologa, a zatim u bolnici nakon što ga je pedijatar lečio filadendronom. Nedavno je dermatolog dr Jovan Lalošević na svom X profilu naveo da je na pregled primio dete koje se prethodno lečio kineskim tradicionalnim biljakama i to po preporuci jednog eminentnog pedijatra.

Koje biljke su opasne ako se koriste kao melemi, a koje mogu biti korisne? Momčilo Antonijević, narodni travar i dr Predrag Majcan, dermatolog za Prva TV podelili su korisne savete.

“Postoje biljke koje su izuzetno agresivne kada ih dodirujemo. Ako pipnete filadendron, neće ništa da se desi, ali ukoliko trljate, može da se desi reakcija kod osetljivih ljudi”, započeo je Antonijević.

Čak i na pijacama mogu da se kupe neke biljke koje mogu biti opasne ako ne znate da ih koristite. Jedna od njih je bljušt koja izaziva opekotine na koži, a u narodnoj medicini se pribegava njoj kao sredstvo za reumatizam, navodi travar Momčilo koji je nikako ne preporučuje.

“Sve biljke koje sadrže sumporna jedinjenja, kao što je beli luk, ren, slačica, ukoliko se drže duže na koži koja je nezaštićena, mogu da izazovu crvenilo. Treba biti pažljiv svakako, iako svi volimo ukus koji potiče od njih”, istakao je on.

Stručnajci navode da u dermatologiji postoje fotofitofermatitisi, kada dolazi do alergijske reakcije, ali nije poznato da li je pomenuto dete bilo sklono alergijama.

“Ja sam pristalica tradicionalne medicine, kantariona, nevena, bosiljka, ali se postavlja pitanje uzrasta i za koju upotrebu, svakako. Nekada i biljni preparati mogu da pomognu, ali s tim treba biti pažljiv”, rekao je doktor Majcan.

Travar Momčilo Antonijević otkrio je koje biljke su opasne u našem okruženju:

“U kući ne treba da držimo otrovne biljke. Treba biti pažljiv, ali neke biljke koje su potpuno bezbedne nalaze se u našim cvećarama, naravno ukoliko ih ne jedete. Na primer aloe- vera, ako biste pojeli njen list, delovalo bi laksativno”, objasnio je travar i dodao je da ljudi treba da budu obazrivi sa kantarionom, pogotovo ako se on unosi oralno.

“Potpuno je pogrešno da se kantarionovo ulje koristi za sunčanje jer on pojačava osetljivost kože na sunce. Kantarion možete da koristite protiv nekih opekotina, ogrebotina ali nikako za sunčanje”, rekao je za kraj.

Povezani sadržaj:  BRINITE SE O SEBI: PRIRODNI NAPITAK OD CVEKLE I LIMUNA ZA PROČIŠĆAVANJE KRVI. JAČA SRCE I ČISTI JETRU (RECEPT)

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: