NEMA ZDRAVIH KOSTIJU BEZ OVOG VITAMINA: Obavezan i u zaštiti srca i krvnih sudova

| April 29, 2024 | 22:16 | 234 | 0

Jeste li nedavno konzumirali kelj, spanać ili peršun? Ovo lisnato povrće sadrži značajnu količinu vitamina K, ključnog nutrijenta za održavanje jakih i zdravih kostiju. Važno je napomenuti da se tokom menopauze svaka žena suočava s potencijalnim rizikom od razvoja osteoporoze, stanja koje karakterizira smanjenje gustine kostiju i povećana sklonost prijelomima.

Kako nivo estrogena kod žene počinje da opada nakon 40. godine, ona postaje podložna raznim zdravstvenim rizicima, uključujući osteopeniju, koja je preteča osteoporoze. Stoga je važno da žene budu svjesne ovih rizika i preduzmu neophodne mjere za zaštitu svog zdravlja. Značaj vitamina K leži u njegovoj ključnoj funkciji u procesu zgrušavanja krvi, što je neophodno za pravilno zacjeljivanje rana. Vitamin K je prisutan u tri različita oblika: K1, dobijen iz biljnih izvora; K2, proizveden od bakterija koje se nalaze u određenim fermentiranim namirnicama poput kiselog kupusa; i K3, sintetička varijanta. Sinteza koštanih proteina, kao što je osteokalcin, vitalnog za održavanje čvrstoće kostiju, olakšana je prisustvom vitamina K.

Harvardska škola javnog zdravlja je referencirala studije koje utvrđuju vezu između smanjene gustine kostiju i nedovoljnog nivoa vitamina K u krvotok. Nadalje, istraživanja pokazuju da su žene koje su konzumirale najmanje 110 mcg vitamina K dnevno imale 30 posto smanjenje vjerovatnoće da će patiti od prijeloma kuka. Grupa pojedinaca koja je svakodnevno konzumirala zelenu salatu ili drugo lisnato povrće pokazala je manji rizik u odnosu na one koji su konzumirali samo jednu porciju dnevno. Stručnjaci upozoravaju da je samo konzumiranje vitamina K nedovoljno; kako bi poboljšali snagu kostiju, u svoju rutinu moraju uključiti i kalcij, vitamin D i redovne treninge s utezima.

Povezani sadržaj:  Kada mraz stegne, krvni pritisak ide u nebo! A vi treba da radite sledeće...

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: