Ovi ključni simptomi demencije zaštitit će vas ili vaše najmilije od nepovratne faze: AKO IH PREPOZNATE ODMAH SE JAVITE LIJEČNIKU

| April 28, 2024 | 23:30 | 126 | 0

Ako prepoznate ove simptome kod sebe, bolje je da se brzo obratite ljekaru. Moguće je da se radi o opasnoj demenciji.

Demencija je neurodegenerativna bolest koja se može pojaviti u nekoliko različitih oblika. Njeni simptomi stoga mogu biti različiti, ali prema doktoru Seunggu Hanu, u svim slučajevima oni se odnose na pad kognitivnih funkcija, kao što su pamćenje i sposobnost koncentracije. Kada ih prepoznate u sebi, ne biste trebali čekati ništa, jer postoje mogućnosti liječenja ovog problema, a što prije počnete, lakše ćete se nositi s demencijom.

Najčešći simptomi demencije
Demencija može biti uzrokovana raznim bolestima ili ozljedama, a dr. Susan W. Lee navodi da njeni simptomi mogu varirati od blagih do teških – a većina imaju tendenciju da postanu češći i intenzivniji s vremenom. Pacijenti najčešće doživljavaju značajne promjene ličnosti, a osim ovih mogu se pojaviti i sljedeće:

Nesposobnost da se nose s promjenom: pacijenti često imaju poteškoća da prihvate promjene u svom dnevnom rasporedu ili okruženju.
Problemi s kratkoročnim pamćenjem i, obrnuto, česta sjećanja iz prošlosti.
Pacijenti često ne mogu koristiti ispravne riječi kada govore i imaju tendenciju da se stalno ponavljaju (na primjer, rade isti zadatak iznova i iznova).
Mjesta koja je pacijent nekada volio posjećivati ​​sada su mu potpuno strana.
Konstantne promjene raspoloženja, depresija, frustracije, a posebno stalna ljutnja.
Nema interesa za kontakt sa drugim ljudima. Pacijent takođe ima potrebu da bude sam kod kuće i nije mu prijatno da razgovara ni sa kim.
Stalna zbunjenost i nemogućnost pamćenja čak i imena bliske osobe.
Poteškoće u obavljanju svakodnevnih zadataka, čak i u slučaju metenja ili iznošenja smeća.

Povezani sadržaj:  OVO JE NAJBOLJA KRVNA GRUPA, OTPORNA NA MNOGE BOLESTI: Sa njom se rađaju samo DUGOVEČNI ljudi i zdravi su kao DREN

Ako prepoznate ove simptome kod sebe ili kod voljene osobe, treba što prije otići ljekaru. On će vam postaviti dijagnozu i potom odrediti odgovarajući tretman. Najvjerovatnije će vam preporučiti uzimanje potrebnih lijekova i vježbanje uma, što uključuje fizičku aktivnost.

Možete se zaštititi od demencije
Što se tiče prevencije demencije, možete se fokusirati na upravljanje faktorima koji doprinose njenom razvoju. Osim toga, to će vam pomoći da se zaštitite i od drugih kognitivnih problema, poput Alchajmerove bolesti, o čijim manifestacijama smo već pisali na Zdravoj prehrani. Prema Healthline serveru, nastanku demencije doprinose:

visok krvni pritisak,
gojaznost ili prekomjerna težina,
gubitak sluha
depresija i višak stresa,
dijabetes,
fizička neaktivnost,
redovno pušenje,
socijalna izolacija.
demencija
zdravlje

PREUZETO

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: